Thursday, 28 March, 2024

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα για τα κλειστά κέντρα προσφύγων

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο

έστειλε η Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας πληροφόρηση για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας.
Η Dunja Mijatovic απευθύνει ερωτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη στέρηση της ελευθερίας όσων θα κρατούνται στα κλειστά κέντρα. Διερωτάται εάν σκοπός είναι η μετακίνηση του συνόλου των ατόμων που δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί στην ενδοχώρα έως και την κατασκευή τους.
Ρωτά, επίσης, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρονται σε αυτές τις δομές όλοι οι νεοεισελθέντες στην Ελλάδα.
Ακόμη, ζητώνται διευκρινίσεις για τους φύλακες που θα τοποθετηθούν στις δομές, αλλά και για το εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλοξενίας, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά.
Ολοκληρώνοντας, η κ. Dunja Mijatovic ζητά ενημέρωση για πιθανά σχέδια για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου.
Η απάντηση της Ελλάδας
Στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κρίση».
«Η κυβέρνηση στοχεύει στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου εισόδου-εξόδου», αναφέρει ο υπουργός και σημειώνει πως θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κέντρο σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), το οποίο θα εργάζεται παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα.
Όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την 1/1/20, όπως αναφέρεται, «θα τοποθετούνται σε μία δομή, ανάλογα με τις επιταγές του νόμου».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει πως οι συνθήκες φιλοξενίας θα υπακούνε τις ευρωπαϊκές επιταγές. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται στη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου και ασφαλούς συστήματος ασύλου, το οποίο θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου