Friday, 29 March, 2024

Κορονοϊός, Θεοδωρίδου: Πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε νοσήσαντες εφήβους!

«Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη νέα μελέτη του CDC, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων εφηβικού διαβήτη 30 ημέρες μετά τη νόσηση. «Η λοίμωξη Covid-19 είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα παιδιά που νόσησαν με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η μελέτη, εμφάνισαν διαβητική κυτοξέωση», δήλωσε η ίδια. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους κάτω των 18 ετών. Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι η Covid-19 επηρεάζει τα παγκρεατικά κύτταρα και σίγουρα στην κατάσταση αυτή συντελούν σημαντικές παθήσεις του μεταβολισμού, όπως η παχυσαρκία. «Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου