Thursday, 28 March, 2024

Κορονοϊός, Κικίλιας: «Έχουμε αρκετά μέτρα, μέχρι να φτάσουμε στο lockdown»

«Σας διαβεβαιώνω ότι όσο εφαρμόζουμε τα μέτρα, φοράμε μάσκα και προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα» τόνισε ο υπουργός Υγείας

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα νέα μέτρα και τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό» μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κικίλιας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τώρα βλέπουμε όσα έγιναν πριν από 14 ημέρες, σήμερα είναι η αποτύπωση εκείνων των ημερών», ενώ υπογράμμισε ότι «πολιτεία και πολίτες είναι ένα πράγμα». Και πρόσθεσε ότι «οι επιστήμονες, επειδή έχουν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, συμβουλεύουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση με τη σειρά της παίρνει τις αποφάσεις, προσμετρώντας όμως και τις ανάγκες της κοινωνίας».
«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «στις χώρες που κάποιοι βιάστηκαν να πάρουν πολλά μέτρα και στις χώρες που πολιτεία και κοινωνία δεν συμπορεύονται, οδηγήθηκαν σε καταστροφές» και πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπακούει ο κόσμος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα κατέχει την 101η θέση στην κατάταξη των θανάτων ανά εκατομμύρια κατοίκων. Όσο για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί lockdown, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «έχουμε αρκετά όπλα στην φαρέτρα μας ακόμα, μέχρι να εφαρμοστεί lockdown» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ο υγειονομικικός χάρτης και ανάλογα με το επίπεδο της κάθε περιφέρειας, αποφασίζουμε ανάλογα μέτρα».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι βλέποντας τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο-χώρες να εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη τοπικά lockdowns, φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δυσκολεύει τις χώρες στη διαχείρισή του. «Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συνέχισε λέγοντας ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που “έβλεπαν” ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

Όσο για το εμβόλιο και πώς θα φτάσει αυτό στη χώρα μας, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι παραγγελίες γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εμβόλιο θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες». «Όποτε φτάσει στη Γαλλία, θα φτάσει και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Αναφορικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στις πλατείες, μετά το κλείσιμο των μαγαζιών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι πλατείες είναι χώρος υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και δεν μπορεί να συνεχίσουν ανάλογες εικόνες. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη διενέργεια rapid test στο μετρό του Συντάγματος, όπου παρευρέθηκε ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τόνισε ότι «μόλις το 1% των τεστ που έγιναν βγήκαν θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν φοράμε μάσκα, ακόμα και εκεί που υπάρχει κόσμος, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να κινηθούμε λελογισμένα».

πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου