Thursday, 28 March, 2024

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μπει “φρένο” στα κρούσματα

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μπει “φρένο” στα κρούσματα – Επιμένουν για τη μάσκα οι ειδικοί
Αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που εστάλη προς όλες τις κατευθύνσεις από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται τόσο στα “εισαγόμενα” μετά το άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες, όσο και στα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές και χώρους έχει χτυπήσει “καμπανάκι” κινδύνου. Η προσπάθεια επικεντρώνεται σε στοχευμένες δράσεις προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα κορονοϊού νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, ίσως και στο τέλος Ιουλίου όπως ανησυχούν πολλοί, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία.

Η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα που δεν είναι άλλο από την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαρκές πλαίσιο που όμως, χωλαίνει πολλές φορές στην πλήρη εφαρμογή του.

Τήρηση των κανόνων

Η έμφαση πρώτα από όλα δίνεται στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζομένους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου υπήρχε περισσότερος κόσμος από το επιτρεπόμενο σε πολλές περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα. Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο Πρωθυπουργός δε, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνικη Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η μάσκα

Στο μεταξύ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων επιμένει στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή έχει κάνει εισήγηση να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Προτείνουν συγκεκριμένα να ισχύσει το μέτρο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων. Επίσης, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας. Σημειώνεται πως οι επιστήμονες απλά γνωμοδοτούν ενώ τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση.

enikos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου