Friday, 29 March, 2024

Κορονοϊός: Τέλος της εβδομάδας «κληρώνει» για νέα μέτρα

Στο τέλος της εβδομάδας η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Αναλόγως της επίδρασης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, η επιτροπή θα κάνει τις σχετικές προτάσεις της.
Παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τόσο την κατάσταση στις ΜΕΘ όσο και τον αριθμό των κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής. «Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Σίγουρα τα κρούσματα είναι αρκετά, είναι περισσότερα από 200, όμως το καλό είναι ότι δεν έχουμε τη λεγόμενη εκθετική άθροιση, δηλαδή να βλέπουμε να διπλασιάζονται, πράγμα που θα σήμαινε ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου, άρα προς το παρόν έχουμε μία σχετική σταθεροποίηση, πιστεύω πως τα μέτρα που ελήφθησαν αρχές και μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζουν σιγά-σιγά και αποδίδουν», ανέφερε καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας.
Αναφορικά με ενδεχόμενο νέο lockdown, στην κυβέρνηση το αποκλείουν βάσει των σημερινών δεδομένων και τονίζουν την ανάγκη να τηρηθούν από όλους τα μέτρα.
Την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την εξάλειψη της πανδημίας επισήμανε με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «το καλύτερο lockdown-σε εισαγωγικά- είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα».
Εν τω μεταξύ, διέψευσε το ενδεχόμενο επιβολής ειδικών μέτρων για την πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 65 ετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Όσον αφορά μέτρα ειδικά για την πληθυσμιακή ομάδα των συμπολιτών μας που είναι άνω των 65 ετών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο για αυτούς», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Τα τελευταία στοιχεία
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 269 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.707, εκ των οποίων το 55,9% άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.837 (16,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.349 (41,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εξάλλου, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου