Thursday, 28 March, 2024

Κρήτη: Ανησυχία με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι αναφορικά με τα 6,3 Ρίχτερ

που ταρακούνησαν το μεσημέρι της Τρίτης την Κρήτη και άφησαν πίσω τους μικρές υλικές ζημιές.
Οι μόνες ζημιές εντοπίζονται στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου κατέρρευσε ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας. «Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.
«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.
«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Πανίσχυρος ο σεισμός λέει ο Αντιπεριφερειάρχης στο CNN Greece
Τα τρομακτικά λεπτά του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου Κρήτης , που έκανε τους κατοίκους της Κρήτης να καρδιοχτυπήσουν περιγράφει στο CNN Greece ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας του νησιού, Γιάννης Λεονταράκης, τονίζοντας ωστόσο, πως το ευτύχημα ήταν ότι δεν καταγράφηκαν ζημιές και πολύ περισσότερο ανθρώπινες απώλειες. «Η αλήθεια είναι ότι ο σεισμός ήταν πανίσχυρος γιατί κουνήθηκε η Κρήτη από άκρη σε άκρη. Το Ηράκλειο που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Σητεία, σχεδόν για δύο λεπτά σειόταν με δύναμη, αλλά ευτυχώς χωρίς ζημιές», περιγράφει ο κ. Λεονταράκης, προσθέτοντας πως αν αυτός ο σεισμός είχε χτυπήσει στο Αρκαλοχώρι θα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» και για την Σητεία.

Αιφνιδιάσαν και τρόμαξαν τα 6,3 Ρίχτερ
Φαίνεται πάντως, η σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς, προήλθε από το λεγόμενο μεσογειακό τόξο, ένα ρήγμα που δίνει μικρούς κατά βάση σεισμούς και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσει μια παρόμοια ισχυρή δόνηση.

Πάντως, ο νεότερος σεισμός δεν συνδέεται με εκείνον των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτηςενώ το ευτύχημα είναι ότι το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή. «Είναι διαφορετικό ρήγμα από το Αρκαλοχώρι και δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο. Είναι πάνω στο λεγόμενο μεσογειακό τόξο, ένα ρήγμα γνωστό στους σεισμολόγους, από το οποίο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν μικρής έντασης σεισμοί» προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ απαντά αρνητικά στην ερώτηση εάν υπήρξε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μιας δόνησης παρόμοιου μεγέθους από το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Τα παιδιά βγήκαν από τα σχολεία συντεταγμένα και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, εκτός από το εκκλησάκι στον Ξηρόκομαπο. Αμέσως, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»για το δήμο Σητείας και για ολόκληρη τη Κρήτη. Σα περιφέρεια θα ελέγξουμε τα κτήρια τα δικά μας και οι δήμοι τα δικά τους», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κόσμος πλέον έχει επιστρέψει στα σπίτια του περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης: «Υπάρχει βέβαια ανησυχία, αλλά ο κόσμος έχει εξοικειωθεί και προσπαθεί να διατηρεί την ψυχραιμία του».
Να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον σεισμό στο Ηράκλειο
Όσον αφορά την απόδοση αποζημιώσεων από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο, ο κ. Λεονταράκης απευθύνει έκκληση να δοθούν τα χρήματα χωρίς «αλλά» και αστερίσκους, στους σεισμοπαθείς.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και έπεται και ο δευτεροβάθμιος, ο οποίος θα είναι και ο καθοριστικός, ενώ έχουν δοθεί και οι πρώτες αποζημιώσεις, σημειώνει ο ίδιος.
Στο σημείο αυτό δυστυχώς, όπως επισημαίνει, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως πολλοί, καθώς στον δεύτερο έλεγχο το κλιμάκιο μπορεί να αποφανθεί ότι η ζημιά είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης και συνεπώς λιγότερα και τα χρήματα της αποζημίωσης.
«Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα να καλέσουν τον ιδιοκτήτη να επιστρέψει χρήματα από την αποζημίωση που τυχόν έχει λάβει, ή να του καταβληθούν λιγότερα από εκείνα που του είχαν προυπολογιστεί», μας λέει ο αντιπεριφερειάρχης, που επισημαίνει επίσης ότι εάν κάποιος είχε ζημιά στο σπίτι και την επιχείρησή του, θα αποζημιωθεί για το σπίτι στο βαθμό της ζημιάς ενώ για την επιχείρηση θα λάβει άτοκο δάνειο.
Πάντως, αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πολίτες που φιλοξενούνταν σε προσωρινούς χώρους, είτε έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, φίλους ή συγγενείς. Στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου έχουν μείνει περίπου 40 άτομα και άλλα 100 φιλοξενούνται σε δύο κλειστά γυμναστήρια.
«Ο κόσμος έχει επιστρέψει σιγά σιγά στα σπίτια του, αλλά επικρατεί ανησυχία μη τυχόν υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός και ξαναπάμε από την αρχή», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.
Η πολύ ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή εκτός από την Κρήτη, σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία και είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου