Thursday, 25 April, 2024

ΚΥΣΕΑ: «Ξήλωμα» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Το βιογραφικό του νέου Αρχηγού της ΕΛΑΣ

Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014. Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «ΙατρικήΒιολογία-Ψυχολογία-Ναρκωτικά-AIDS»…

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του 2023 είχε προαχθεί στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

Το παρασκήνιο του «ξηλώματος» του αρχηγού της αστυνομίας

Μήνυμα για πολλούς αποδέκτες ήταν η πρωινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ουσιαστικά για το ξήλωμα, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κώστα Σκούμα.

Τα «σύννεφα» είχαν μαζευτεί αρκετά βαριά πάνω από το γραφείο του τέως αρχηγού της αστυνομίας, με κάποιους από την πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη να δείχνουν ανοιχτά ότι δεν μπορούν να δικαιολογούν άλλο λάθη και παραλείψεις αλλά και κάποιους άλλους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν έναν τρόπο διοίκησης που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα.

Και ενώ η θητεία του εκάστοτε αρχηγού της αστυνομίας είναι διετής ενώ μπορεί να υπάρξει και τρίτος χρόνος ανανέωσης, το πρωί του Σαββάτου (18/3) συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κώστα Σκούμα στον ένα χρόνο.

Στο παρελθόν, όσες φορές χρειάστηκε να αντικατασταθεί στον έναν χρόνο αρχηγός της αστυνομίας, αυτό έγινε με το να ζητήσει η κυβέρνηση την παραίτησή του. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε ζητηθεί κάποια παραίτηση, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του αρχηγού και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό συνέβη μόλις δύο μήνες μετά τις κρίσεις που έγιναν στην ελληνική αστυνομία, με τις αποστρατείες μάλιστα τότε αξιωματικών που είχαν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.

Πάντως, η τελευταία παράγραφος στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο που επιχειρησιακά λειτούργησε η αστυνομία στις τελευταίες συγκεντρώσεις. Παραμένει, όμως, άγνωστο -ή συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες- να ήταν αυτή η αιτία της αντικατάστασης του αρχηγού.

Πάντως, στους διαδρόμους της Κατεχάκη γινόταν έντονη συζήτηση σήμερα, καθώς αξιωματικοί χρεώνουν την πορεία του τέως αρχηγού της αστυνομίας σε συγκεκριμένο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος βρίσκεται στο κτήριο πολλά χρόνια.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου