Saturday, 20 April, 2024

Λέσβος: Ιρανός πρόσφυγας αρίστευσε στις πανελλήνιες

Μαθήματα δύναμης και θέλησης παραδίδει Ο Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης ο οποίος έφθασε ήρθε πριν τρία χρόνια στη Μυτιλήνη 

μέσα σε μια βάρκα με τους γονείς του με τις προσφυγικές ροές από το Ιράν αφήνοντας μια δύσκολη ζωή πίσω του και κατάφερε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 συγκεντρώνοντας μέσο όρο 18.25.

Συγκεκριμένα ο Κουρός απο το Ιράν ή Κύρος στα ελληνικά, όπως  ο βασιλιας των Περσών-όπως ο ίδιος μας είπε -βγήκε δεύτερος στο σχολείο του  στη Θετική κατεύθυνση γράφοντας Μαθηματικά 20 , Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5.

Ο Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί είναι ένας 19χρονος αριστούχος μαθητής στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης, ο οποίος σήμερα έχει καταπλήξει με το κατόρθωμά του όχι μόνο το νησί της Λέσβου, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 2019 ο Κούρος και η οικογένειά του έφτασαν με μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Δεν γνώριζε ούτε μία λέξη στα ελληνικά. Σήμερα, μόλις τρία χρόνια αργότερα, έμαθε πως αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συγκεντρώνοντας μέσο όρο 18, 25. Έγραψε μάλιστα 20 στα μαθηματικά, 20 στη φυσική, 19,5 στη χημεία και 13,5 στην έκθεση.

Ο ευτυχισμένος μαθητής μίλησε στην «Κ» για την επιτυχία του, τα όνειρα του για το μέλλον αλλά και για το δύσκολο ταξίδι του ως εδώ.

«Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω καν πως αισθάνομαι αυτή τη στιγμή!» μας λέει στην αρχή της συνομιλίας μας και συνεχίζει: «Δεν περίμενα να γράψω τόσο καλά. Ήμουν αγχωμένος, ειδικά με το μάθημα της γλώσσας-έκθεσης. Με φόβιζε πολύ η έκθεση και τελικά εκεί πήρα και τον πιο κακό βαθμό, 13,5. Είδα στο χαρτί λέξεις που δεν τις γνώριζα, αλλά ευτυχώς κατάλαβα το νόημα από τις υπόλοιπες. Πήρα και δύο 20άρια!

Οι γονείς μου μού είπαν ότι είναι πολύ περήφανοι για εμένα. Ο αδερφός μου θα φοιτήσει στην Α’ Λυκείου του χρόνου. Πολύ χαρούμενος και αυτός με την επιτυχία μου. Άρχισαν να μας παίρνουν και όλοι οι συγγενείς από το Ιράν για να πουν τα “μπράβο”. Ο στόχος είναι να περάσω στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης και νομίζω πως θα τον πιάσω. Θέλω τη Θεσσαλονίκη γιατί είναι κοντά στη Μυτιλήνη που ζουν οι γονείς μου και γιατί όλοι οι δάσκαλοι μού λένε πως είναι μια πόλη με ωραία φοιτητική ζωή.

Σήμερα είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου από τότε που ήρθα στην Ελλάδα. Ή μάλλον, η δεύτερη πιο ωραία. Η πρώτη πιο ωραία ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν πήραμε τα χαρτιά για το άσυλο. Νοικιάσαμε ένα σπίτι στην πόλη και από τότε ζούμε εκεί».

https://www.youtube.com/watch?v=TfjIHjsvjz0

Πηγή: AiolosTV και Καθημερινή 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου