Saturday, 20 April, 2024

Μίνι κακοκαιρία: Με καταιγίδες και λασποβροχές το επόμενο διήμερο

Για ένα πρόσκαιρο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Όπως επισημαίνει, ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στη Δυτική Ελλάδα. Παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία θα παραμένει περίπου 3-4°C χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Πιο αναλυτικά, αρχικά τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Από το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 2/5, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στα Επτάνησα, στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν και λασποβροχές λόγω της παρουσίας σκόνης από την Αφρική.
Ο χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 3/5 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (μέτρια):
Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου