Tuesday, 19 March, 2024

Μαζί στην κλήρωση προνήπια και νήπια για μια θέση στο νηπιαγωγείο

Με γονείς νηπίων σε νευρική κρίση θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αφού με την υποχρεωτική πλέον εγγραφή των προνηπίων στο νηπιαγωγείο από τεσσάρων χρονών

κάποιο παιδάκι μπορεί να βρεθεί να πρέπει να πάει σε ένα νηπιαγωγείο αρκετά μακριά από το σπίτι του αν δεν είναι από τα τυχερά της κλήρωσης
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλου με την οποία καθορίζει την οργάνωση και λειτουργία των ελληνικών νηπιαγωγείων, στο νηπιαγωγείο εγγράφονται όλα τα νήπια και προνήπια σε 184 δήμους που ήδη καθορίστηκαν ενώ αν υπάρχουν κενές θέσεις σε νηπιαγωγεία και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας θα καλύπτονται υποχρεωτικά από προνήπια. Να υπενθυμίσουμε ότι σταδιακά το προνήπιο καταργείται μετά τις αλλαγές που έχει φέρει το υπουργείο Παιδείας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Τα παραπάνω όμως αναμένεται να συμβούν αφού οι θέσεις αναμένεται να είναι οριακές και να μην επαρκούν με αποτέλεσμα οι κληρώσεις να γινονται μαζικά και όσα νήπια και προνήπια δεν έξασφαλίσουν θέση, θα προωθούνται σε «γειτονικά» νηπιαγωγεία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος σε αναμονή της ΚΥΑ που προβλέπεται να εκδοθεί γίνεται γνωστό ότι στους 184 δήμους υλοποιείται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2018-19 και εφεξής διευκρινίζεται ότι στους δήμους αυτούς που έχει καθοριστεί η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών, Επιτροπή θα προβεί σε κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, (νηπίων και προνηπίων), που τους έχει αποσταλεί από τα Νηπιαγωγεία, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί στη δυναμικότητα του νηπιαγωγείου με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 25.
Οι μαθητές που δεν θα κληρωθούν, κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους. Τα αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας.
Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, η Επιτροπή θα προβεί σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 νηπίων ανά τμήμα. Τα αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Τα νήπια που δεν κληρώθηκαν κατανέμονται στα όμορα νηπιαγωγεία. Στις κενές θέσεις που προκύπτουν η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται και για τα προνήπια.
Συμπερασματικά αναμένεται να δημιουργηθεί το φαινόμενο, ιδιαίτερα στους 184 δήμους που είναι υποχρεωτική η διαδικασία, να βρεθεί ένα νήπιο σε νηπιαγωγείο πολύ μακρία από το σπίτι του, αφού μπορεί να μην είναι από τα τυχερά της κλήρωσης που αναμένοονται να γίνουν μαζικά και ο διευθυντής να αποστείλει τους σχετικούς πίνακες με τα προνήπια σε ένα σχολείο που και αυτό είναι πλήρης μέχρι να βρεθεί κενή θέση, με αποτέλεσμα οι γονείς να βρεθούν σε δυσχερή θέση.
Τέλος μετά τις αλλαγές, στην αρχή κάθε διδακτικού έτους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόζονται ομαλά τα νήπια-προνήπια στο νέο σχολικό περιβάλλον με ένα ευέλικτο ωράριο για 2 εβδομάδες. Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Παιδείας αυτή η ρύθμιση είναι ένα μέτρο παιδαγωγικό και δείχνει σεβασμό στην ιδιαιτερότητα αυτής της ηλικιακής -εκπαιδευτικής ομάδας.
dikaiologitika

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου