Thursday, 28 March, 2024

Μακρόν-Κάρολος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση προετοιμάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821

και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, τιμώμενες χώρες θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία: το σχήμα των τριών χωρών που καταναυμάχησαν τον στόλο της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Ναυαρίνο το 1827, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επικράτηση της ελληνικής επανάστασης.
Η γαλλική και η βρετανική πλευρά θα εκπροσωπηθούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Με τα ως τώρα δεδομένα, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο ΓΕΕΘΑ προετοιμάζουν μια απλή, λιτή αλλά και επιβλητική παρέλαση, για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν την συγκυρία με την πανδημία που έχει ανατρέψει ό,τι θεωρούσαμε κανονικό ή φυσιολογικό.
Από ρωσικής πλευράς, δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Μόσχα. Δεδομένης της ανακοίνωσης από την ρωσική προεδρία ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα έλθει στην Ελλάδα για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών, αναμένεται πιθανότατα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
Υψηλόβαθμη αναμένεται και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην παρέλαση, ωστόσο ακόμη δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.
Το παρών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα δώσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Άντρη.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μέχρι αυτή την ώρα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αλλαγών λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί την επόμενη εβδομάδα.
Η επίσκεψη των υψηλών προσκεκλημένων στην Εθνική Πινακοθήκη
Την επόμενη Τετάρτη, παραμονή της 25ης Μαρτίου, οι υψηλοί προσκεκλημένοι που θα βρεθούν στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση αναμένεται να περιηγηθούν στο εκσυγχρονισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης με οικοδεσπότες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό η πανδημία υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει το πλάνο της. Τελικώς δεν θα τελεστούν τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τους άλλους, ολιγάριθμους, υψηλούς προσκεκλημένους θα περιηγηθούν στην εντυπωσιακή συλλογή. Τα επίσημα εγκαίνια αναβάλλονται πιθανότατα για τον Ιούνιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου