Tuesday, 16 April, 2024

Μαμούθ έζησε πριν 1 εκατομμύριο χρόνια στην περιοχή του Λαγκαδά!

Μετά τη μοναδική εργαστηριακή του αποκατάσταση ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ

του Νότου (Mammuthus meridionalis) έχει μια ξεχωριστή θέση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νέων Καλινδοίων.

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής των παλαιοντολογικών ερευνών στην περιοχή των Καλινδοίων, παρουσίασε το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εύρημα, μετά την αποκατάστασή του από τον Νίκο Μπαχαρίδη με τη χρηματοδότηση του Δήμου Λαγκαδά.

Το Μαμούθ του Νότου είναι πρόγονος του τριχωτού μαμούθ, αλλά αντιπρόσωπος θερμού κλίματος που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο στη σειρά των μαμούθ αφού το ύψος του στους ώμους μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Τα απολιθώματά του αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της Φυσικής Ιστορίας ενός τόπου και χαρακτηρίζονται ως στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής των Καλινδοίων.

Ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε το 2002 από τον Γιάννη Γάκη, μέσα σε γκρι ιζήματα του ρέματος Βασμούρας, συλλέχθηκε με τη μέθοδο των καλουπιών από τον Γιάννη Γάκη, Βασίλη Μακρίδη και Νίκο Κυριαζίδη και επί 14 χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη αποφασίστηκε η αποκατάστασή του, η οποία έγινε από τον Νίκο Μπαχαρίδη, διότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής αυτού του τόσο σπουδαίου και μοναδικού για τα ελληνικά χρονικά χαυλιόδοντα, μήκους 2,05 μέτρων και διαμέτρου 12 εκατοστών. Οι διαστάσεις του χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με εκείνες του ίδιου είδους δείχνουν ότι ανήκει σε ένα θηλυκό μαμούθ.

Είναι η πρώτη φορά που Δήμος χρηματοδοτεί τις παλαιοντολογικές έρευνες, όπως επεσήμανε η ίδια, γεγονός που επέτρεψε τη διάσωση του χαυλιόδοντα ο κίνδυνος καταστροφής του οποίου ήταν άμεσος.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά  Γιάννης Καραγιάννης μίλησε για τις παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος στην περιοχή των Καλινδοίων προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο επιστημονικό έργο και να συνδράμει στην ανάδειξη τόσο των παλαιοντολογικών όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης ΦΟΠ στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, προχώρησε η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση των Παλαιοντολογικών ερευνών στα Νέα Καλίνδοια (Καλαμωτό) και την ανάδειξη των απολιθωμάτων στο Μουσείο.

Greenagrenda

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου