Saturday, 20 April, 2024

Μαραθώνια απολογία για τον σταθμάρχη Λάρισας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (5/3) η απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίτερα από τις 11 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Στις 14:00 μπήκε στο γραφείο της ανακρίτριας, όπου και παραμένει.

Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σύμφωνα με τους συνηγόρους του, δηλώνει συντετριμμένος, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Εξ αρχής, είπε στον συνήγορό του ότι «…έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων», όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, αλλά παράλληλα οι συνήγοροι του επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.

Από τον πανικό στο «…την πάτησα»

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, συνάδελφος του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος ήταν μαζί του τις ώρες που ακολούθησαν τη σύγκρουση, κάνει λόγο για πανικό που κατέβαλε τον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με τον συνάδελφο του σταθμάρχη: «Άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος, νευρικός, κάπνιζε μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς. Όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν οι πληροφορίες, αυξάνονταν ο αριθμός των νεκρών, μέχρι που κάποια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρισε και μου είπε ότι ”την πάτησα” προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι έχει κάνει ένα τραγικό λάθος».

Σχετικά με το εάν υπήρχε δεύτερο άτομο στη βάρδια, ο συνάδελφος του σταθμάρχη απάντησε ότι δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης και ήταν μόνος του στην υπηρεσία. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι επειδή ήταν άπειρος, ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοί του να μπορούσαν λίγο να έχουν και εκείνοι τον νου τους.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο κατατέθηκαν τρεις αγωγές από οικογένεια θύματος και τραυματίες κατά του ΟΣΕ και κατά της εταιρείας.

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο»

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρώτες στιγμές στο σταθμαρχείο της Λάρισας που εργαζόταν ο 59χρονος σταθμάρχης ο οποίος έχει συλληφθεί ως ένας από τους υπαίτιους για το δυστύχημα στα Τέμπη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως αποκαλύπτει το STAR, ο σταθμάρχης μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων μίλησε με το σταθμάρχη των Παλαιοφαρσάλων και του είπε «…έχω σύγκρουση». Εκείνος του αποκρίθηκε «τι έκανες»; με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη να απαντά: «Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι». Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, κοίταξε αμέσως τον πίνακα κι είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο και αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη.

Ένταση έξω από το δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Ένταση επικρατεί έξω από το δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όπου απολογείται ο σταθμάρχης με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε 4 προσαγωγές.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων και τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη διαπληκτίστηκε έξω από το δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και απείλησε με μηνύσεις κατά δημοσιογράφων, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στο τμήμα μεταγωγών.

Παραμένουν με ταυτοποιημένοι δύο σοροί από τις συνολικά 57 από τη φονική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Παράλληλα, ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA.

Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία παραμένουν 28 άτομα που τραυματίστηκαν στη σύγκρουση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επτά από τους επιβάτες του τρένου δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και παραμένουν σε ΜΕΘ σε τέσσερα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες ενώ πολλοί υποφέρουν και από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων καπνού που εισέπνευσαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου