Tuesday, 23 April, 2024

Μεγάλη Δευτέρα στη Λέσβο η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

Την Μεγάλη Δευτέρα και όχι την Μεγάλη Τρίτη, όπως γράφτηκε και αυστηρά για δύο ώρες θα βρεθεί στη Λέσβο η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Η «Αυτού Μεγαλειότης βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντουλάχ του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας», όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του γραφείου τύπου της Βασιλικής Αυλής, θα επισκεφτεί μόνο το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, το οποίο λειτουργεί ο δήμος Λέσβου και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση International Rescue Committee (IRC), η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι είναι «η πρώτη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνια σε καταυλισμό προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο και ασφάλεια στην Ευρώπη» και μετά τη δίωρη επίσκεψή της, από τις 12.30 ως τις 2.30 το μεσημέρι, θα μοιραστεί μια σύντομη δήλωσή της, ενώ δεν θα δώσει συνεντεύξεις και δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στο Καρά Τεπέ φιλοξενούνται σήμερα 850 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες Σύρων με παιδιά και από αυτούς οι 500 έφτασαν μετά τις 20 Μαρτίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ οι 350 έχουν «εγκλωβιστεί στο νησί. Από το Καρά Τεπέ ήταν οι 12 πρόσφυγες -τρεις οικογένειες- που πήρε μαζί του στην Ιταλία ο πάπας Φραγκίσκος, μετά την ιστορική του επίσκεψη στη Λέσβο το περασμένο Σάββατο.

Η Ράνια θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της International Rescue Committee (Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται έντονα στο νησί, ενώ είναι η ίδια οργάνωση που έφερε και την σταρ του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια, Σούζαν Σάραντον τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η IRC έχει εγκαταστήσει ντουζιέρες, τουαλέτες, πλυντήρια, έχει συνδέσει το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης με το Καρά Τεπέ. Επιπλέον έχει καλλωπίσει τον χώρο, έχει τοποθετήσει μέχρι και μπάρες για αναπηρικά αμαξίδια, ενώ φροντίζει και για τις οικιστικές ανάγκες των προσφύγων.

Η IRC δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, κυρίως εμπόλεμες περιοχές και χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση, βοηθώντας κυρίως ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, γυναίκες και παιδιά, ενώ κάθε χρόνο επανεγκαθιστά χιλιάδες πρόσφυγες σε 26 πόλεις των ΗΠΑ.

Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν χθες η επίσημη ενημέρωση, δεν περιλαμβάνει επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας στην κλειστή δομή φιλοξενίας στη Μόρια, ούτε και το χώρο όπου η οργάνωση ΜΕΤΑδραση φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά.

ethnos.gr

Μεγάλη Δευτέρα στη Λέσβο η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου