Wednesday, 17 April, 2024

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν (foto – video)

Μετανάστες, λαθρομετανάστες, πρόσφυγες. Ο κάθε ένας δίνει την δική του ονομασία  στους ανθρώπους που μπαίνουν στην χώρα μας με σκοπό να μετακινηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και να εγκατασταθούν εδώ.

Επισκεφτήκαμε το νησί  Λέσβο και κάναμε ένα ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό.

IMG_3217

Μας ενημέρωσαν ότι κάθε μέρα έρχονται περίπου 100 βάρκες στην περιοχή της Συκαμιάς, της Επταλούς, του Μόλυβου και γενικά στις ακτές που βρίσκονται απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Φυσικά  ο μεγάλος όγκος έρχεται στην χώρα μας από την Συκαμιά και την Επταλού.

Με το που έρχονται, παραλαμβάνονται από τον ΟΗΕ και  μεταφέρονται στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής. Τους μεν Σύριους στο Καρά-Τεπέ, τους  υπόλοιπους στο κέντρο υποδοχής στα Μόρια (Αφγανούς, Πακιστανούς , Ιρανούς κ.λ.π).

Αφού καταγραφούν, τους μεταφέρουν  με λεωφορεία, στα πλοία  με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα.

Οι μόνοι που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την κατάσταση είναι οι άνθρωποι του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η μεγάλη εκμετάλλευση γίνεται από τις άλλες ΜΚΟ των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος.

Στην όλη προσπάθεια  που γίνεται για μεταφορά των μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης, κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία  να αισχροκερδήσουν. Και αναφέρομαι σ’ όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τα πλαστά διαβατήρια, με την μεταφορά των μεταναστών με ΙΧ, την πώληση προϊόντων, αλλά και εισιτηρίων σε μεγαλύτερες τιμές. Έχουν εγκατασταθεί άνθρωποι τουριστών γραφείων από Αθήνα στα κέντρα υποδοχής και προωθούν εισιτήρια στους μετανάστες για την μεταφορά τους στην Ειδομένη, όσο ήθελε ο ένας, προμήθεια ο άλλος και γίνεται της κακομοίρας.

Και ο μόνος που απέχει είναι η πολιτεία. Παντελής έλλειψη της πολιτείας. Κανένας έλεγχος για την προώθηση των εισιτηρίων στους μετανάστες. Να φανταστείτε οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ελληνικά και κάποιοι λίγα αγγλικά και εάν κάνουν λάθος κατά την αγορά των εισιτηρίων, δεν αναγνωρίζετε το λάθος και θα πρέπει να πληρώσουν και δεύτερο εισιτήριο,  διότι δεν μπορούν να ακυρώσουν το πρώτο. Αν δεν είναι αυτό εκμετάλλευση τότε ποιο είναι ;

Φυσικά αυτό που μας είπαν είναι ότι ημερησίως έρχονται περίπου 100 βάρκες, οι οποίες μόλις φθάνουν κοντά, οι ίδιοι που είναι μέσα στην βάρκα φοβούμενοι μήπως τους στείλουν πίσω τις  τρυπούν. Φθάνοντας αφήνουν τα σωσίβια, αφήνουν τις μηχανές και κάποιοι άγνωστoι τα μαζεύουν όλα. Τα μεταπωλούν; Κομμάτι δύσκολο. Τα χρησιμοποιούν για άλλες δουλειές;  τα ανακυκλώνουν; πάντως κάποιοι κερδίζουν . . .

Τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε το νησί, δεν έφθασε ούτε μία βάρκα με μετανάστες. Την προηγουμένη έφθασαν 100 και την επομένη άλλες 100. Τυχαίο;  δεν νομίζω.

Στον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων κάποιοι αισχροκερδούν, και δεν είναι και λίγοι. Όμως η πλειονότητα των πολιτών, φορέων του νησιού, τους φέρονται πάρα πολύ καλά, πολύ ανθρώπινα θα έλεγα. Αλλά όπως πάντα όταν οι μαφιόζοι της Αθήνας μυριστούν κέρδος, πάντα όλως τυχαίως είναι παρών.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και το μεγάλο πρόβλημα που θα έχει το νησί σε περίπτωση που δεν θα του δεχθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε όλοι θα επιστρέψουν στον χώρο καταγραφής τους, που στην προκειμένη περίπτωση  είναι η Λέσβος και τότε το νησί θα βουλιάξει από μετανάστες και δεν χρειάζεται πόλεμος για να καταλάβουν το νησί. Μ’ αυτόν τον τρόπο το έχουν καταλάβει.

Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, βιώνοντας όλα αυτά, ανησυχούν πολύ για το αύριο του νησιού. Πιστεύουν ότι και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη στην μουσουλμανοποίηση του νησιού και κατ΄επέκταση όλης της χώρας.

Σκηνές από τον χώρο υποδοχής στον Καρά-Τεπέ στην Μυτιλήνη

IMG_3182 IMG_3181

Χώρος υποδοχής σε Συκαμιά

IMG_3199

Χώρος καταγραφής των Σύριων στο Καρά-Τεπέ

 IMG_3178

Χώρος υποδοχής από Μόρια

IMG_3189

IMG_3210 IMG_3207 IMG_3205 IMG_3213 IMG_3217

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν (foto – video)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου