Thursday, 25 April, 2024

Με δωρεές πολιτών συντηρούνται τα δημόσια νοσοκομεία

Προσφέρουν από σεντόνια και μαξιλαροθήκες μέχρι ροδάκινα, γιαούρτια και αυγά

Με δωρεές συντηρούνται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια αλλά και… ροδάκινα, γιαούρτια και αυγά δωρίζουν στο ΕΣΥ οι απλοί πολίτες, φορείς και σύλλογοι, καλύπτοντας τις τεράστιες ελλείψεις υλικών που παρατηρούνται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν στη «ΜτΚ» οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, οι ίδιοι πληρώνουν από την τσέπη τους, για να αγοράσουν από βαμβάκι, γάντια και σύριγγες, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, μέχρι χαρτί υγείας και ψυγεία για τη συντήρηση των φαρμάκων των ασθενών. Επιπλέον υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου το παγκάρι της εκκλησίας αποτελεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκαστική πηγή εσόδων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

«Πάντα υπήρχε το φαινόμενο των δωρεών προς τα νοσοκομεία από τους πολίτες ως ένας τρόπος ευχαριστίας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί κι αυτό, διότι η υποχρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα έχει γονατίσει και συχνά δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε για να διορθωθεί μία σπασμένη βρύση. Οι πολίτες δωρίζουν σεντόνια, μαξιλάρια, ορούς και φάρμακα. Ακόμη και οι κουβέρτες, τις οποίες παλαιότερα αγοράζαμε στο ίδιο χρώμα για όλους τους ασθενείς, σήμερα θα διαπιστώσει κάποιος ότι σε κάθε κρεβάτι έχουν διαφορετικό χρώμα, διότι πολλοί τις φέρνουν από το σπίτι τους», τονίζει στη «ΜτΚ» ο οργανωτικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης.

Παράλληλα θυμάται ότι και ο ίδιος πριν από καιρό χρειάστηκε να αγοράσει κάποιο φάρμακο, που δεν ήταν ακριβό, για συγγενή του που νοσηλευόταν στο «ΑΧΕΠΑ». Μάλιστα αγόρασε δύο κουτιά και τα άφησε στην κλινική. Δύο ημέρες μετά ο ασθενής χρειάστηκε ξανά ένα χαπάκι από αυτά που είχε αγοράσει. Ωστόσο είχαν και πάλι εξαντληθεί, διότι το φάρμακο χορηγήθηκε και σε άλλους ασθενείς. «Στο ‘Γ. Γεννηματάς’ πριν από λίγο καιρό ένας ιδιώτης είχε δωρίσει 150 κιλά ροδάκινα, τα οποία θα αξιοποιούνταν από το τμήμα Διατροφής. Επίσης είχαμε νοσηλεύσει ασθενείς από την Αυστρία και, όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους, έστειλαν ιατροφαρμακευτική ενίσχυση στο νοσοκομείο μας. Παλαιότερα για αρκετό χρονικό διάστημα το παγκάρι της εκκλησίας του νοσοκομείου μας αποτελούσε αναγκαστική πηγή χρηματοδότησης, για να τα βγάλει πέρα το νοσοκομείο», περιγράφει ο κ. Κετικίδης και προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι αγοράζουν ακόμη και τις στολές τους με δικά τους λεφτά, αφού εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια πολλά νοσοκομεία δεν τις προμηθεύουν, όπως υποχρεούνται, διότι χρήματα δεν υπάρχουν. Πηγή όλων αυτών των κακών είναι η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ».

Δωρίζουν χαρτί και τόνερ για τον εκτυπωτή

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον «Άγιο Δημήτριο». Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Μαυρόπουλος, πολίτες δώρισαν στο νοσοκομείο δέκα σεντόνια, καθώς και χαρτί και τόνερ για τον εκτυπωτή, που σημαίνει ότι οι δωρεές πιάνουν τόπο. «Επίσης το σωματείο εργαζομένων ουκ ολίγες φορές έχει βάλει το χέρι στην τσέπη προς ενίσχυση του νοσοκομείου. Αγοράσαμε δύο ψυγεία για τη συντήρηση των φαρμάκων των ασθενών, ένα για την παθολογική κλινική και ένα για τη ΜΕΘ. Επίσης πριν από χρόνια το κονδύλι του νοσοκομείου δεν έφτανε, για να αγοραστεί ψυγείο, κι έτσι είχαμε συμπληρώσει το ποσό από την τσέπη μας», λέει ο κ. Μαυρόπουλος και συμπληρώνει ότι «στα εφημερεύοντα ιατρεία βάλαμε θερμοπομπούς για το χειμώνα, ενώ θα αγοράσουμε και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, αφού χάλασε το υπάρχον και χρήματα δεν υπάρχουν για αγορά νέου εκ μέρους του νοσοκομείου». Μαξιλαροθήκες, πάνες για ηλικιωμένους, καρέκλες-ξαπλώστρες για τους συνοδούς των ασθενών, τρόφιμα αλλά και αναλώσιμα, όπως γάντια, οινόπνευμα και σύριγγες, δωρίζουν οι πολίτες στο «ΑΧΕΠΑ».

«Πλέον είναι ρουτίνα το φαινόμενο αυτό. Κάποιοι το κάνουν, γιατί θέλουν να ευχαριστήσουν το νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που τους παρείχε, και κάποιοι, γιατί παίρνουν εξιτήριο και, αφού αγόρασαν κάποια πράγματα, τα αφήνουν για τους επόμενους ασθενείς. Η κατάσταση σε σχέση με την υποχρηματοδότηση δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του ‘ΑΧΕΠΑ’ είναι πολύ πιο χαμηλός σε σύγκριση με τα χρήματα που λαμβάνουν άλλα νοσοκομεία αντίστοιχης δυναμικότητας», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός.

Έντονο το φαινόμενο στην Περιφέρεια

Το φαινόμενο των δωρεών είναι ακόμη πιο έντονο στην περιφέρεια, όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές και οι πολίτες αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτό το νοσοκομείο της περιοχής τους. Μάλιστα πολλά νοσοκομεία δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους ευχαριστήριες επιστολές προς τους πολίτες και τους φορείς που δωρίζουν υλικά, τρόφιμα, μηχανήματα και οτιδήποτε άλλο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Νάουσας, όπου τον Αύγουστο έγιναν πολλές δωρεές πολιτών. Ειδικότερα δώρισαν μεταξύ άλλων 20 μεταλλικές καρέκλες επισκέπτη για τις ανάγκες της καρδιολογικής κλινικής, 20 μονά σεντόνια για τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, δέκα μαξιλάρια για τις ανάγκες των κλινικών, δεκαπέντε αδιάβροχες μαξιλαροθήκες για την παθολογική κλινική, ένα ψυγείο στην ορθοπεδική κλινική, 30 κουβέρτες στην παθολογική και επτά υποσέντονα. Επίσης η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων (ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο) της Νάουσας δώρισε δεκατρείς κουβέρτες, 30 θήκες χαρτοπετσέτας, 30 αλατοπίπερα, 80 δίσκους φαγητού και 23 καράφες.

Λίγους μήνες νωρίτερα στο ίδιο νοσοκομείο έγινε δωρεά δύο μεταχειρισμένων αναπηρικών καροτσιών, ενός μπαστουνιού, μιας πατερίτσας και δύο ορθοπεδικών παπουτσιών για τις ανάγκες των εξωτερικών ιατρείων. Επίσης δωρίστηκαν 53 γιαούρτια, οκτώ καρέκλες για τις ανάγκες της Παθολογικής και έξι ακρυλικές κουβέρτες, ενώ γνωστή εταιρεία δώρισε 30 αυγά.

Δωρεές όμως γίνονται και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί προσφέρθηκαν δεκαοκτώ μαξιλάρια για την Παθολογική και άλλα 26 για άλλα τμήματα από τους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 2ου γυμνασίου Κοζάνης. Το εκκλησιαστικό γηροκομείο Κοζάνης «Άγιος Παντελεήμων» δώρισε 230 σεντόνια, ιδιώτες πρόσφεραν 45 κρεβάτια για την Παθολογική αλλά και 21 νοσοκομειακές κλίνες, ηλεκτρονικές πολύσπαστες και 21 στρώματα αφρολέξ με δερματίνη, αδιάβροχα για την Καρδιολογική κλινική και τη στεφανιαία μονάδα.

Ντροπή για το ΕΣΥ

Ντροπή για το ΕΣΥ χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ το να κουβαλούν οι ασθενείς μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία ή χειρουργείο. «Είναι ξεφτίλα για το σύστημα υγείας. Φτάσαμε σε σημείο να αγοράζουν υγειονομικό υλικό μαθητές γυμνασίου από το χαρτζιλίκι τους και να το δωρίζουν σε νοσοκομεία. Αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν λίγα ευρώ, για να αγοράζουν υλικά, ακόμη και χαρτί υγείας. Μέχρι και δωρεές σε προϊόντα διατροφής έχουμε», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

«Η κυβέρνηση μείωσε φέτος την κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 350 εκατ. ευρώ Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία φέτος θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι μονάδες του ΕΣΥ όχι μόνο δεν έχουν επάρκεια υλικών, αλλά οφείλουν στους προμηθευτές τους 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα. Και έπειτα από όλα αυτά η κυβέρνηση κλαίει για το ΕΣΥ. Μας δουλεύει», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου