Thursday, 28 March, 2024

Με κόκκινο χρώμα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού

Το φαινόμενο της “ερυθράς παλίρροιας” εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές το χρόνο
Κόκκινα “βάφτηκαν” τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς έκανε και πάλι την εμφάνισή του το φαινόμενο της “ερυθράς παλίρροιας”.

Το φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν, δημιουργεί μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα στα νερά και έχει για κύριο χαρακτηριστικό του την έντονη δυσοσμία.

“Η ερυθρά παλίρροια εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Θα κρατήσει μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα κάνει τον κύκλο της” δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο καθηγητής του τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, το φαινόμενο της “ερυθράς παλίρροιας” εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές το χρόνο. Πέραν της έντονης μυρωδιάς και της “περίεργης” απόχρωσης του νερού, το φαινόμενο έχει και οικονομικές -μεταξύ άλλων- επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου