Thursday, 28 March, 2024

Μητσοτάκης: Θα ανοίξει η πλατφόρμα για εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και άνω

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία.
Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα καθώς το θέμα φαίνεται πως συζητείται από την Επιτροπή.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών ενώ τόνισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός. Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο χειμώνα με κλειστά σχολεία, η Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έγκριση του εμβολισμού για τους έφηβους 15-17 ετών, έβαλε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.
Για μικρότερες ηλικίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση καθώς το εμβόλιο της Pfizer είναι εγκεκριμένο για 12 ετών κι άνω, ενώ αντίστοιχη έγκριση αναμένεται να λάβει και το mRNA εμβόλιο της Moderna.
Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τα εμβόλια των εφήβων είναι ήδη ανοιχτή από την Πέμπτη.
Η πλατφόρμα κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15, όπως προανήγγειλε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων μπορεί να κλειστεί από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσκόμιση στοιχείων ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα και του παιδιού.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, τεχνολογίας mRNA που διαθέτει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.
Ως προς τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι και αυτό που θα χορηγείται στους εφήβους, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε, παράλληλα, πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, και επίκεινται σχετικές ανακοινώσεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου