Friday, 19 April, 2024

Μπορεί ο εμβολιασμός των πολιτών να γίνει υποχρεωτικός;

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα και η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες

έχει φουντώσει ξανά τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς έχει γίνει σαφές, πως η επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού, είναι και το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία και τις νέες παραλλαγές.
Η κυβέρνηση, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα σημαντικού αριθμού πολιτών έδωσε κίνητρα όπως το freedom pass, προκειμένου να τους πείσει να εμβολιαστούν, ενώ με τα νέα μέτρα για τα ταξίδια προς τα νησιά-αλλά και με αυτά που θα ισχύουν από τις 15 Ιουλίου σε κέντρα διασκέδασης, κλειστά θέατρα και κινηματογράφους, γήπεδα κ.α.-έδωσε “προνόμια” στην ουσία σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο.
Γιατί δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια
Δεν έχει ρίξει ακόμα στο τραπέζι ωστόσο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών. Την εξήγηση για την οποία δεν έχει γίνει συζήτηση για ένα τέτοιο μέτρο την έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του. “Δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση, γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια, τότε το ξαναβλέπουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.
Στην ουσία, ο κ. Σύψας αναλύει πως νομικά δεν μπορεί να παρθεί ένα τέτοιο μέτρο γιατί οι εταιρείες που παράγουν τα εγκεκριμένα εμβόλια έχουν πάρει για τα σκευάσματά τους άδεια στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μόνο για έκτακτη χρήση και πως μέχρι να λάβουν κανονική άδεια, απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Τον περασμένο μήνα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής απαντώντας στο ερώτημα της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκανε σύσταση ως έσχατη λύση μόνο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και το προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας αναμένεται να υποχρεούνται να εμβολιάζονται από τον Σεπτέμβριο ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου για τους υγειονομικούς που εργάζονται σε γηροκομεία ακόμα και εντός του Ιουλίου.
Μετά τους υγειονομικούς, το ζήτημα θα συζητηθεί και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συνδέονται με την υγεία και τα σώματα ασφαλείας. Επί τάπητος προβλέπεται να τεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και ΕΚΑΒ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου