Friday, 29 March, 2024

Μόσιαλος: Να “παγώσει” η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να “παγώσει” η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου
εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση, εξέφρασε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.

“Θα έχουμε τα στοιχεία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και την εφαρμογή των εκτεταμένων μέτρων. Φαντάζομαι η προτροπή της κυβέρνησης ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, θα βασιστεί στα στοιχεία που υπάρχουν τις προηγούμενες 1-2 μέρες. Οι ειδικοί θα συνεχίσουν τις επεξεργασίες τους, η κυβέρνηση λαμβάνει όμως υπόψη της ευρύτερα δεδομένα ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και μπορεί να είναι μακροχρόνια. Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών”, είπε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να “παγώσει” η απόφαση σε περίπτωση που υπάρξει επιβάρυνση, απάντησε κατηγορηματικά. “Προφανώς. Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά τη γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη, φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει κάποιος απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι σωστό να γίνει” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

“Παρότι ακούστηκε με έναν ισχυρό τρόπο πως οτιδήποτε και να γίνει θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, πιστεύω ότι θα υπάρχει μια συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων με τα υπόλοιπα δεδομένα. Δηλαδή ποιο είναι το συνολικό ρίσκο. Με βάση αυτά νομίζω στις 10 του μηνός θα γίνει μια επανεκτίμηση. Εάν τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά, προφανώς και θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Εάν όμως τα δεδομένα είναι δυσμενή και δούμε ότι η επέκταση του lockdown δεν λειτουργεί αυτές τις μέρες, προφανώς πρέπει να γίνει μια επανεκτίμηση”, συμπλήρωσε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου