Wednesday, 24 April, 2024

Νέα επίσχεση εργασίας για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Σε επίσχεση εργασίας από αύριο Σάββατο και επ’ αόριστον προχωρούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Κι ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης έστελνε… χαιρετίσματα σήμερα στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αυτοί αποφάσιζαν να τραβήξουν χειρόφρενο στα λεωφορεία της πόλης από αύριο και, μάλιστα, επ’ αόριστον. Συγκεκριμένα, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συνδικάτου των Εργαζομένων στον Οργανισμό αποφασίστηκε νέα επίσχεση εργασίας, με εκκίνηση από αύριο Σάββατο και ολοκλήρωση… άγνωστη. Οι εργαζόμενοι φαίνονται απηυδισμένοι από τη μη καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους και κάνουν λόγο για εμπαιγμό.

«Αναβάλαμε τέσσερις φορές τις κινητοποιήσεις, αλλά η κοροϊδία έχει ένα όριο. Δεν πάει άλλο, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ την Πέμπτη θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το χειρόφρενο δεν το τραβάμε εμείς, αλλά ο Σπίρτζης», είπε στη Voria.gr o πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στέλνουν κραυγή αγωνίας ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Αφού όπως λέει ο κ. Σπίρτζης υπάρχει συμφωνία για τη διαφορά ΦΠΑ, ζητήσαμε την προεκταμίευση ενός ποσού για την πληρωμή των εργαζομένων, αλλά δυστυχώς κάποιοι έχουν πάρει την απόφαση να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσερμενίδης υπογράμμιζε στη Voria.gr ότι στη συνεδρίαση θα γινόταν ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τη συνάντηση της Τετάρτης στο υπουργείο Μεταφορών. Εκεί είχε διαφανεί ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρχονταν κάποια χρήματα στον ΟΑΣΘ προκειμένου να καταβληθεί μέρος των οφειλομένων στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σπίρτζης είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει να προκαταβληθεί η τελευταία δόση Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση καθώς και ότι θα γίνει προεκταμίευση μέρος των 18 εκατ. ευρώ τα οποία συμφώνησε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ από την αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, όπως εξήγησε στην Voria.gr ο κ. Τσερμενίδης, από τις συναντήσεις που είχε χθες στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία. «Την Τετάρτη τελειώνει και ο Νοέμβριος και συμπληρώνουμε τρεις μήνες απλήρωτοι. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνιζε.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ερωτηθείς τον χρόνο πληρωμής του ΦΠΑ, αρκέστηκε να πει ότι «θα γίνει γρήγορα», ενώ έστειλε «χαιρετισμούς» στους εργαζόμενους. Κατέστησε, δε, σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει προκαταβολή της επιχορήγησης στον ΟΑΣΘ για τον μήνα Δεκέμβριο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του του ΟΑΣΘ αναμένεται να προσφύγει τη Δευτέρα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική.

«Ο Σπίρτζης φταίει για την ταλαιπωρία σας»

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Χρ. Σπίρτζη, το Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό, σε ανακοίνωσή του, απευθυνόμενο προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία τους είναι ο υπουργός, ενώ σημειώνει ότι «είναι αυτός που με ενέργειές του για την άμεση εκταμίευση μέρους οφειλομένων στον ΟΑΣΘ, μπορεί και να τις αποτρέψει ή και να τις ελαχιστοποιήσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ:

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2016 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεταξύ του Υπουργού κ. Σπίρτζη και του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του Προέδρου ΕΚΘ, της Διοίκησης του ΟΑΣΘ και του εκπροσώπου εργαζομένων, οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν με την εκτίμηση για δέσμευση του υπουργού, ότι έως την Παρασκευή 25.11 θα καταβληθούν στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ τουλάχιστον μέρος των οφειλόμενων μισθών. Αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις όλων των ως άνω εκπροσώπων των φορέων της πόλης μας, αμέσως μετά τη συνάντηση. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία παραμένουμε απλήρωτοι για τρίτο συνεχή μήνα και σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στον τέταρτο μήνα, χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Όλες οι προσπάθειές μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και η επαναλαμβανόμενη καλή διάθεση και υπομονή που επιδείξαμε, με συνεχή αναβολή των απεργιακών κινητοποιήσεων προς αποφυγή της ταλαιπωρίας της πόλης και του επιβατικού κοινού, αγνοήθηκαν απ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα να αποτρέψουν την εκ νέου ταλαιπωρία των πολιτών. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται… Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προς εξασφάλιση του βιοπορισμού των 2.300 οικογενειών μας, αναγκαζόμαστε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα της διεκδίκησης καταβολής των δεδουλευμένων μας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, στρεφόμενοι κατά του ΟΑΣΘ με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας. Από αύριο Σάββατο 26 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ξεκινάμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της καταβολής των δεδουλευμένων νόμιμων αποδοχών μας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, ότι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία τους είναι ο υπουργός Υποδομών και ότι είναι αυτός που με ενέργειές του για την άμεση εκταμίευση μέρους οφειλομένων στον ΟΑΣΘ, μπορεί και να τις αποτρέψει ή και να τις ελαχιστοποιήσει. Τελικά σ’ αυτή τη χώρα οι δεσμεύσεις αποτελούν ανεκπλήρωτες και ανεύθυνες υποσχέσεις»;

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου