Thursday, 25 April, 2024

«Ναι στην απολιγνιτοποίηση, αλλά με σχέδιο»

Τον κίνδυνο της ερήμωσης και του οικονομικού μαρασμού της Δυτικής Μακεδονίας επισείουν οι ιδιοκτήτες δεκάδων τεχνικών εταιρειών της περιοχής

που κύριο αντικείμενό τους είναι ο λιγνίτης. Αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, που σύμφωνα με τους ίδιους προωθείται βίαια και χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική διαβούλευση, θα είναι να χάσουν τη δουλειά τους 5.000 εργαζόμενοι και να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.
Οι επιχειρηματίες έχουν ιδρύσει το σωματείο «Ελλάδα 2028-Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» και καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο μια διαφορετική άποψη, με εθνική διάσταση, ζητώντας να συμμετέχουν στο διάλογο, προσφέροντας τη δική τους μακρά εμπειρία στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα. Οι ίδιοι δεν είναι αντίθετοι στην απολιγνιτοποίηση, όμως υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να γίνει με τους σημερινούς όρους της κυβέρνησης, διότι αυτό θα έχει ως συνέπεια να κλείσουν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της Πτολεμαΐδας, να μηδενιστεί η οικονομική δραστηριότητα και να χάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι τη δουλειά τους.
«H απολιγνιτοποίηση θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις»
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου, Κλεάνθης Ακτενίζογλου, «το σχέδιο της δήθεν απολιγνιτοποίησης οδηγεί στο κλείσιμο των δικών μας παραγωγικών βιομηχανιών για να εισάγουμε ορυκτά καύσιμα από το εξωτερικό καθώς και όλο τον εξοπλισμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση απειλεί να μας κλείσει τάχα για φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους, όταν ακόμη δεν έχει παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή, με την απαιτούμενη περίοδο προσαρμογής. Αρνείται μάλιστα να μας καταστήσει συνομιλητές της, να ακούσει τους προβληματισμούς μας και με συναίνεση να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.
Εμείς λέμε να απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη. Αλλά με σχέδιο, σε έναν χρονικό ορίζοντα, που θα δώσει τη δυνατότητα προσαρμογής της περιοχής στα νέα δεδομένα, με σοβαρά επενδυτικά κονδύλια, με ένα πλάνο επιβίωσης της περιοχής στην πράξη κι όχι στα λόγια. Η απολιγνιτοποίηση στα χαρτιά και στα λόγια θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις και η περιοχή, απουσία σαφούς προοπτικής, θα ερημώσει και θα παραδοθεί -παρότι ακριτική και συνεπώς εθνικά ευαίσθητη-σε ξένα συμφέροντα. Αυτή την εικόνα, αυτή την προοπτική, μπορούμε με διάλογο να την αποτρέψουμε. Μπορούμε να κάνουμε κάτι σωστά, αρκεί να μην έχουμε ιδεοληψίες, εμμονές και αγκυλώσεις.
Αρκεί η κυβέρνηση να ακούσει τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής».
διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου