Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΝΔ: Αγωνία για τη συμμετοχή στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου

Με τον κίνδυνο να μην έχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση ο νέος της αρχηγός, πορεύεται η Νέα Δημοκρατία, στις τάξεις της οποίας κυριαρχεί η αγωνία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της, στις εσωκομματικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

Η προσπάθεια των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να ανακτήσει τη χαμένη της επιρροή σε κοινωνικά στρώματα που της έχουν γυρίσει την πλάτη αλλά και να κερδίσει το στοίχημα της πολιτικής αξιοπιστίας, καθώς το πολιτικό της κύρος έχει τρωθεί σημαντικά.
Την ίδια στιγμή κυριαρχούν στο παρασκήνιο σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος, στη σκιά της πρωτιάς της ακροδεξιάς Λεπέν στη Γαλλία, αν και όλα συνδέονται με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. Tο κρίσιμο όμως στοιχείο είναι η στάση της κοινής γνώμης έναντι της Ν.Δ. και κατά πόσο όσοι αισθάνονται ιδεολογικά κοντά στη συντηρητική παράταξη θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για να διαμορφώσουν οι ίδιοι το πλαίσιο που θέλουν να κινηθεί το κόμμα τους. Και όπως υπενθύμιζε στο Βήμα, κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ., ο αρχηγός των Βρετανών Εργατικών και πρώην Πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαχαν το 1979, λίγο πριν ηττηθεί από την Μάργκαρετ Θάτσερ, έλεγε: «Υπάρχουν εποχές που εμφανίζονται χείμαρροι αλλαγών στο πολιτικό τοπίο. Τότε δεν έχει σημασία τι λες ή τι κάνεις. Υπάρχει μια μετατόπιση στο τι θέλει και τι επιδοκιμάζει η κοινή γνώμη».
Στην παρούσα φάση, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλουν να κινητοποιήσουν την γαλάζια κοινή γνώμη και να αφυπνίσουν τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. Στη μάχη των εκλογών έχουν μπει και πάρα πολλοί βουλευτές και περιφερειακά στελέχη της Ν.Δ. και πλέον, αν και ο αγώνας γίνεται για τον πρώτο γύρο της 20ης Δεκεμβρίου, ήδη συζητείται τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο. Βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο παρασκήνιο, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, αν και όλα αυτά θα τεθούν το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου και όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του πρώτου και τη διαφορά του από τον δεύτερο.
Το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα άρχισε στο παρασκήνιο ο «λασποπόλεμος» και οι διαρροές για το πώς κινείται ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος, αμφισβητούνται δημοσκοπήσεις και γίνονται αναφορές, χωρίς βέβαια στοιχεία αλλά αόριστα στη λογική της δημιουργίας εντυπώσεων, ακόμα και για προσπάθεια προσεταιρισμού ψηφοφόρων με «δώρα»!
Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη που μπαίνει, μετά από τριήμερη παραμονή στο εξωτερικό, στην κούρσα και πάλι με περιοδείες και συνεντεύξεις επιμένουν ότι θα είναι πρώτος και θα εκλεγεί πρόεδρος. Διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν στα επιτελεία των κκ. Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη με την κάθε πλευρά να θεωρεί ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο, ενώ εμμένει πως θα κάνει την έκπληξη ο κ. Γεωργιάδης.
Στη λογική ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες δεν ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο της ΝΔ, αλλά για τον επόμενο Πρωθυπουργό, συνεχίζει να κινείται ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει ότι με τις εκλογές θα κλείσει ο κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα και υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει σχέδιο για να απευθυνθεί η παράταξη και πάλι σε κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
«Ζητώ από τους πολίτες να μη χάσουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Aν έρθουν λίγοι να ψηφίσουν, θα επικρατήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Τζιτζικώστας που παρουσίασε έξι άξονες για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και σχέδιο 13 σημείων για τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος υποστηρίζει ότι την ενότητα της ΝΔ την εγγυώνται και οι τέσσερις υποψήφιοι και μιλά για την αλλαγή σελίδας της παράταξης την 20η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει την σκληρή αντιπολίτευση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εμμένει ότι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών είναι ανοιχτό και πως ο ίδιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο, αν και ότι και να γίνει ο ίδιος έχει αποκομίσει, όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, πολλούς πόντους.
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες
Η Vodafone που ανέλαβε από χθες με την υπογραφή της σύμβασης και τυπικά την μηχανοργάνωση των εκλογών της Ν.Δ. παρουσίασε σε στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πως λειτουργεί το σύστημά της για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου και την προσεχή Κυριακή θα γίνει γενική δοκιμή.
Αυτή τη στιγμή, 11 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί σε πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ η εταιρεία έχει στη διάθεσή της το 80% των tablets που θα χρησιμοποιηθούν και υπάρχει συζήτηση ακόμα και για συγχώνευση εκλογικών τμημάτων.
Αυτή τη φορά γίνεται πιο οργανωμένη προσπάθεια για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί νέο φιάσκο. Μάλιστα η εταιρεία έχει ζητήσει τον πλήρη κατάλογο των χειριστών των tablets και αναμένεται να τους γίνει και ταχύρυθμο φροντιστήριο, κάτι που δεν είχε γίνει για τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.
Αγκάθι το οικονομικό
Το οικονομικό παραμένει μεγάλο αγκάθι, καθώς η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία θα στοιχίσει μεταξύ περίπου 1 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό και οι υποψήφιοι καλούν σε συμμετοχή, με τον κ. Γεωργιάδη να συνδέει άμεσα τον αριθμό όσων ψηφίσουν με την κάλυψη των εξόδων.
Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ για τον πρώτο γύρο (σ.σ. εάν χρειαστεί δεύτερος δεν καταβάλλεται αντίτιμο) και εάν προσέλθουν περίπου 300.000, όπως ανέμεναν στις 22 Νοεμβρίου, τότε θα αντεπεξέλθει η Ν.Δ.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν πάνε στις κάλπες περίπου 200.000 ψηφοφόροι, τότε θα προστεθεί άλλο ένα οικονομικό βάρος στο ήδη καταχρεωμένο κόμμα που έχει απλήρωτους τους εργαζομένους του εδώ και μήνες.
H Ν.Δ. έχασε χθες στο μονομελές Πρωτοδικείο την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε κατατεθεί για ποσό ύψους 14.000 ευρώ εναντίον της εταιρείας Infosolutions για το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη ένταση και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στη νομική υπηρεσία της Ν.Δ., αν και μένει η τελική απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΝΔ: Αγωνία για τη συμμετοχή στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου