Friday, 29 March, 2024

Ντροπή σας: Καταδίκασαν μουσικό του δρόμου για ζητιανιά! Του κατέσχεσαν μέχρι και την κιθάρα!

Δείτε τον να παίζει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πριν τη σύλληψη

Στη χώρα όπου εάν κατηγορείσαι για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων, πληρώνεις ένα μικρό τμήμα αυτών και είσαι «καθαρός» και ήσυχος για τις συνέπειες του νόμου, εάν κάνεις το μεράκι σου παίζοντας μουσική στο δρόμο, μπορεί να οδηγηθείς στο τμήμα, να πας στο κρατητήριο, να κατασχέσουν τον εξοπλισμό σου, να δικαστείς και να καταδικαστείς ως επαίτης. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίστηκε από τις αρχές και ο Νίκος Γρηγοριάδης, μουσικός του δρόμου στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Νίκος βρισκόταν στο κέντρο της πόλης παίζοντας τζαζ με την κιθάρα του, ανεβάζοντας τη διάθεση των περαστικών δίνοντας ένα άλλο χρώμα στην ρουτίνα του δρόμου.

Μία ανώνυμη καταγγελία για ενόχληση από τη μουσική του, ήταν ο λόγος για τον οποίο δύο αστυνομικοί τον προσέγγισαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει από το σημείο, προσθέτοντας συγχρόνως πως αυτό που κάνει είναι παράνομο καθώς αποτελεί επαιτεία! «Με πολύ ευγενικό τρόπο ενώ μάζευα τα πράγματά μου για να φύγω όπως μου ζήτησαν, προσπάθησα να εξηγήσω στους δύο αστυνομικούς πως ο νόμος δεν είναι σαφής και η μουσική στο δρόμο δεν είναι επαιτεία. Άλλωστε δε ζητάω λεφτά από κανένα. Υπάρχει μόνο ένα χάρτινο κουτί που γράφει και στα αγγλικά Ευχαριστώ για την εκτίμηση», δήλωσε στο Press724.gr ο κ. Γρηγοριάδης. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους τον μουσικό στο τμήμα «για να ξεκαθαριστεί τι ισχύει».

Παρά τις όποιες εξηγήσεις δόθηκαν εκεί η κατάσταση αντί να ξεκαθαρίζει γινόταν όλο και πιο πολύπλοκη. «Ό,τι κι αν έλεγα, ήταν σαν να χειροτερεύει την κατάσταση» είπε ο κ. Γρηγοριάδης που προσπαθούσε, μάταια όπως αποδείχθηκε, να εξηγήσει πως διεθνώς οι μουσικοί του δρόμου αναγνωρίζονται ως μία ξεχωριστή κατηγόρια μουσικών και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται ως επαίτες.

Η κατάληξη; Βρέθηκε στο κρατητήριο και να του κατασχέθηκε η κιθάρα του, ο ενισχυτής του και ένα πολύ μικρό ποσό που είχαν αφήσει περαστικοί που τον άκουσαν να παίζει και εκτίμησαν αυτό που τους προσέφερε. Του ασκήθηκε δίωξη για επαιτεία με τη δικογραφία να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος έπαιζε κιθάρα επαιτώντας με προτεταμένο το χέρι, που με χιούμορ σχολίαζαν στο χώρο των δικαστηρίων, όπου σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση, συγκεντρωμένοι φίλοι μουσικοί αποδίδοντας του την ιδιότητα κάποιας μυθικής θεότητας με τρία χέρια… Η απόφαση του Πταισματοδικείου ήταν ένοχος με επιβολή προστίμου 30 ευρώ με την αιτιολογία ότι υπήρχε κουτί για τη συγκέντρωση χρημάτων, γεγονός που για την ελληνική δικαιοσύνη αποτελεί επαιτεία. Πριν ακόμα από τη σημερινή διαδικασία, ο Νίκος Γρηγοριάδης είχε έρθει σε επικοινωνία και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη δίωξη του και το παράλογο της υπόθεσης. Ενώ αρχικά του είχε αναφερθεί πως στο δικαστήριο εάν μπορούσε θα ήταν παρών και ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, του έγινε γνωστό πως τελικά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό καθώς ήταν απασχολημένος και πως θα έπρεπε να ζητήσει αναβολή για να μπορεί την επόμενη φορά να παραστεί κάποιος εκπρόσωπος για να συνδράμει στην υπόθεση.

«Ούτε μπορούσα να περιμένω άλλο, ούτε τους έχω και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη», σχολίασε ο κ. Γρηγοριάδης που επέλεξε να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία με το γνωστό αποτέλεσμα. Στην ερώτηση εάν περίμενε τη συγκεκριμένη απόφαση, απάντησε: «Τουλάχιστον μάθαμε ότι για να παίζουμε μουσική δεν πρέπει να έχουμε κουτί, γιατί σε αυτή την χώρα αρέσει γενικά το χύμα».

Ντροπή σας: Καταδίκασαν μουσικό του δρόμου για ζητιανιά! Του κατέσχεσαν μέχρι και την κιθάρα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου