Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Νυστέρι» από τον ΕΟΠΥΥ στις πλασματικές χρεώσεις – Έλεγχος στους γιατρούς

Στενή παρακολούθηση σε κάθε συμβεβλημένο γιατρό αναμένεται να ξεκινήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Με στόχο την αποφυγή των πλασματικών χρεώσεων θα υπάρχει «καμπανάκι» στο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα ειδοποιεί τις υπηρεσίες του Οργανισμού, όταν κάτι φαίνεται ύποπτο.

Στην περίπτωση δηλαδή που ο ίδιος ο ασθενής πραγματοποιήσει πάνω από δύο επισκέψεις στον ίδιο γιατρό τον ίδιο μήνα, θα ανάβει «κόκκινο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», ο ασθενής δεν θα αντιλαμβάνεται τίποτα και δεν θα έχει κανέναν περιορισμό στον αριθμό των επισκέψεων που μπορεί να πραγματοποιεί με συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ. Εκείνο που θα συμβαίνει θα είναι να ακολουθεί ο έλεγχος στον γιατρό, ο οποίος θα καλείται να δίνει εξηγήσεις για το εάν ήταν δικαιολογημένος ο αριθμός των επισκέψεων.
Στόχος της διοίκησης του Οργανισμού είναι να περιορίσει τις πλασματικές χρεώσεις, περιορίζοντας έτσι τη σχετική δαπάνη. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να περιληφθεί σε ένα «πακέτο» άλλων παρεμβάσεων, οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο της δαπάνης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμηνύσει στον ΕΟΠΥΥ πως οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και θα πρέπει – με αυτούς – να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού το 2014 πραγματοποιήθηκαν 11,7 εκατομμύρια επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς από τους ασφαλισμένους και πληρώθηκαν 117,1 εκατομμύρια ευρώ. Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκαν και το 2015, καθώς στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 5,6 εκατομμύρια επισκέψεις, αξίας 56,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα είναι «σφιχτός» έως και το 2018 με τις δαπάνες να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες του 2015. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο όριο δαπάνης για καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους και φυσίατρους θα παραμείνει στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

«Νυστέρι» από τον ΕΟΠΥΥ στις πλασματικές χρεώσεις – Έλεγχος στους γιατρούς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου