Saturday, 20 April, 2024

Ξεπερασμένοι όροι «αγόρι» και «κορίτσι» σύμφωνα με εκπομπή της ΕΡΤ1! (vid)

Μεταξύ άλλων στο πάνελ συμμετείχε ο εκπαιδευτικός και τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου

Αντιδράσεις προκάλεσε εκπομπή της ΕΡΤ για την «Θεματική εβδομάδα στα σχολεία, Φάκελος – Έμφυλες Ταυτότητες» της ΕΡΤ1,  διότι ακούστηκε μεταξύ άλλων η άποψη πως από ειδικούς ότι είναι ξεπερασμένοι οι όροι «αγόρι» και «κορίτσι».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Μάριον Μιχελιδάκη προσκάλεσε στο στούντιο τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό και τέως γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων, τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη, ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή, την Αντιγόνη Λυμπέρη, εκπαιδευτικό – κοινωνιολόγο, την Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνομικό, εκπρόσωπο τύπου ΕΛ.ΑΣ και τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο. Στο κοινό παρευρέθηκαν μέλη από το Πολύχρωμο Σχολείο, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, μία μαθήτρια και μία μητέρα.

Την αρχή έκανε ο κύριος Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αν ο δάσκαλος “παίξει” με λάθος τρόπο με τα θέματα του φύλου με μια κουβέντα, όπως “οι άντρες δεν κλαίνε, τι είσαι κοριτσάκι, είσαι;” στην πιο ακατάλληλη στιγμή αυτό μπορεί να λειτουργήσει με πολύ τραυματικό τρόπο».

«Αυτά τα προγράμματα (σ.σ. έμφυλες ταυτότητες, τρανσεξουαλισμός) κάνουν το σωστό, ξεκινώντας από το 2ο σπίτι των παιδιών, το σχολείο. Από την ηλικία των 5 ετών, θα έπρεπε να συζητούνται αυτά τα ζητήματα κι έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, καθώς τα παιδιά, αν από μικρά δεν μαθαίνουν την αποδοχή, θα είναι οι πρώτοι ενήλικες, όπου ανεπίδεκτοι μαθήσεως για την αποδοχή της διαφορετικότητας, θα βρεθούν απέναντι σε ζητήματα, όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, θα είναι συμμέτοχοι σε σεξιστικές ενέργειες και ενδεχομένως θα είναι παιδιά που δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά με τους γύρω τους και επομένως, η άγνοια που πάντα προκαλεί τον φόβο, θα προκαλεί μια συστολή κι αυτό το φαινόμενο να διαιωνίζεται», συνέχισε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής. Κάποια στιγμή το θέμα έφτασε στα παλιά αναγνωστικά στα σχολεία, τα οποία προωθούσαν την οικογένεια και τα «στερεότυπα» αγόρι-κορίτσι. Φράσεις όπως το «φέρσου σαν κυρία» και «φέρσου σαν άνδρας» ψέγονται. Παιχνίδια όπως «μπάλα για τα αγόρια», «επάγγελμα για αγόρια», «κούκλα για τα κορίτσια» αντιμετωπίζονται με προβληματισμό.

Η κυρία Αντιγόνη Λυμπέρη, εκπαιδευτικός – κοινωνιολόγος, υποστήριξε ότι σήμερα «δεν υπάρχουν αντρικά επαγγέλματα», επισημαίνοντας ότι είναι λάθος να λέμε στα παιδιά τι παιχνίδια να πάρουν (αγορίστικά/ κοριτσίστικα). Αφήνεται να εννοηθεί πως «μας επέβαλαν» το φύλο και ότι «μεγαλώσαμε σε μια ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα για το φύλο», μιλούν για «κοινωνικό φύλο» που στέκεται απέναντι στο βιολογικό και μας «βγάζει από τη φυλακή».

star

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου