Thursday, 28 March, 2024

ΟΑΣΘ: Τέλος οι απεργίες. Υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις

«Φρένο» στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών βάζουν πλέον οι εργαζόμενοι, μετά την πρόταση των αρμόδιων υπουργείων

για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως είχε γράψει το ThessToday.gr, την οποία και σπεύδουν να υπογραφεί πριν την έναρξη της 86ης ΔΕΘ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έχουν ήδη στα χέρια τους τις πολύπαθες νέες συμβάσεις και σήμερα, με γενική συνέλευση αποφασίζουν για την έγκρισή τους. Στη συνέλευση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι αντιρρήσεις ορισμένων παρατάξεων σχετικά με τους όρους.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ επισήμανε ότι «μετά τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις μας, έχουμε νέα σύμβαση η οποία αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί από τους εργαζόμενους, αφού πρώτα συζητηθούν ορισμένα προβλήματα και αντιρρήσεις. όπως το ότι δεν περιλαμβάνουν ορισμένα επιδόματα και παροχές. Έχουμε αποφασίσει να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας καθώς η έγκριση των συμβάσεων ήταν ένας από τους κύριους λόγους που απεργούσαμε».

Τι περιλαμβάνουν οι ΕΣΣΕ

Οι νέες Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα έχουν διάρκεια δύο χρόνια (2022-2023) και περιλαμβάνουν 19 άρθρα με συνολικό κόστος περίπου 4,2 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, είναι:

Κάλυψη μέρους των δαπανών για φοίτηση παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, 180 ευρώ για ένα παιδί, 210 για δύο, 290 για τρία, 370 για τέσσερα παιδιά και 100 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέρα των τεσσάρων.

Κάλυψη δαπάνης κατασκηνώσεων έως διάστημα 15 ημερών, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Κατ’ εξαίρεση καλύπτεται η δαπάνη και για παιδιά έως 14 ετών εφόσον έχουν αδελφό/ή στην ίδια κατασκήνωση, ηλικίας 6-12 ετών.

Για τα ρεπό προβλέπεται η χορήγηση 104 ημερών ετησίως και επιπλέον 9 ημέρες επίσημων αργιών. Ακόμη, όσοι εργάζονται σε βάρδιες θα λαμβάνουν επιπλέον 5 ρεπό.

Θα δοθούν δωροεπιταγές σε κάθε εργαζόμενο με βάρδιες, ύψους έως 500 ευρώ ανά έτος σε δύο δόσεις, Πάσχα και Χριστούγεννα.

Παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία των εργαζομένων, υπέρ του Σωματείου και ορισμένων Ταμείων Αλληλοβοήθειας.

Δύο ημέρες αδείας σε κάθε αιμοδότη ή εθελοντή δότη αιμοπεταλίων βλαστοκυττάρων, μυελού των οστών.

ThessToday.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου