Thursday, 28 March, 2024

Οικία Παπανδρέου: Με την πάροδο των χρόνων η θάλασσα ανέβηκε προς την ακίνητη περιουσία!

Όταν ο Γ. Παπανδρέου μαζί με την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, παρακολούθησαν από κοντά την κατεδάφιση του πρώην νυχτερινού κέντρου «Φαντασία» στο Φάληρο

διακήρυττε: «Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο. Είναι σημαντικό, κάθε οικογένεια, χωρίς κόστος, να έχει πρόσβαση στη θάλασσα». Η παραλία του κτήματος της Αλμυρής που ανήκει στην οικογένειά του προφανώς δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη δήλωση.

Αυτές τις ημέρες, μετά την τραγωδία στην Αττική πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αυθαίρετα, για καταπάτηση… για λάθη ή για ευθύνες πολιτικές, για κτίσματα που δεν γκρεμίστηκαν,…

Από που ξεκίνησαν όλα αυτά; Ποιων ευθύνες είναι; Ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτό της οικίας Μαργαρίτας Παπανδρέου που η φωτο κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στο ίντερνετ… και δεν υπήρξε ποτέ καταπάτηση! Φταίει απλά η θάλασσα! Από το 2012 έως σήμερα δηλαδή, η θάλασσα θα έχει μπει παράνομα και στο κτήμα! Να της υποβληθεί μήνυση!
“Με την πάροδο των χρόνων η θάλασσα έρχεται προς την ακτή. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει μέχρι την περίφραξη και την είσοδο των σπιτιών». Δεν είναι, λοιπόν, η στεριά που καταπίνει σιγά-σιγά την παραλία, αλλά η θάλασσα που ανεβαίνει προς την ακίνητη περιουσία των Παπανδρέου στην Αλμυρή”!
«Kτήμα Mαργαρίτα» πάνω στην (καταπατημένη) παραλία (Ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα το 2012)
Στο προσωπικό της ησυχαστήριο στην Αλμυρή Κορινθίας έχει απομονωθεί εδώ και χρόνια η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια
Η γαλήνη της παραθαλάσσιας Αλμυρής μοιάζει ιδανική για να απομακρύνει αγωνίες και δυσοίωνες σκέψεις – ακόμη και αν αυτές έχουν να κάνουν με κάτι τόσο σοβαρό όσο η διαβόητη λίστα Λαγκάρντ. Σε αυτό το μικρό χωριό λίγο έξω από την Κόρινθο, ακόμη και ο σάλος γύρω από τα 500 εκατομμύρια (δραχμές;) που, σύμφωνα με την κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου στον εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, βρέθηκαν σε λογαριασμό με το όνομα της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου στην τράπεζα HSBC της Γενεύης φαντάζει πολύ μακρινός και αταίριαστος με το περιβάλλον.


Οι ρυθμοί που ακολουθεί στο «Κτήμα Μαργαρίτα» δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί από την ένταση και τον αναβρασμό της ελληνικής Βουλής. Η κυρία Παπανδρέου, εγκατεστημένη μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αλμυρή, απολαμβάνει εκεί ένα διπλό προνόμιο: της απόλυτης ηρεμίας στο προσωπικό της ησυχαστήριο, αλλά και της επιχειρηματικής δράσης, καθώς το κτήμα λειτουργεί και ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων. Με τιμές από 26 έως 50 ευρώ ανά καλεσμένο, μπορεί ο καθένας να νοικιάσει το κτήμα της οικογένειας που ανέδειξε τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας, τον Γέρο της Δημοκρατίας, τον Ανδρέα και το Γιώργο Παπανδρέου. Το «Κτήμα Μαργαρίτα» διατίθεται για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, συνεστιάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις γενικώς, σε ένα πολιτισμένο και συγκρατημένα αριστοκρατικό περιβάλλον. Εκτός από την πισίνα και τον ευρύχωρο κήπο δίπλα στη θάλασσα, το κτήμα παρέχει μία επιπλέον, κυριολεκτικά μοναδική υπηρεσία: την ευκαιρία να φωτογραφηθεί κάποιος με την οικοδέσποινα, την ίδια την κυρία Παπανδρέου. Ποιος θα έλεγε όχι για μια αναμνηστική πόζα δίπλα στη σχεδόν 90χρονη σήμερα πρώην σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου, τη μητέρα του ΓΑΠ, την πρώην πρόεδρο της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος και δυναμική ακτιβίστρια για την ειρήνη;
Προφανής η παρανομία
Η μετατροπή του κτήματος της Αλμυρής σε επιχείρηση ήταν ιδέα -και πολύ εμπνευσμένη, ομολογουμένως- της ίδιας της κυρίας Παπανδρέου. Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και στο «Κτήμα Μαργαρίτα» υπάρχουν σκοτεινά και αμφιλεγόμενα σημεία. Οπως είναι πασιφανές από τις σχετικές φωτογραφίες το πλάτος του αιγιαλού κατά μήκος του κτήματος συμπιέστηκε, προκειμένου να φέρει τον κήπο του κτήματος κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. «Θεωρώ ότι σε σχέση με το κτήμα της κυρίας Παπανδρέου συντρέχει πρόδηλη καταπάτηση», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η νομικός κυρία Ελένη Τροβά, σημειώνοντας: «Κάνω αυτή την εκτίμηση από όσα βλέπω, χωρίς να γνωρίζω αναλυτικά τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης». Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλη φαντασία για να διακρίνει την τήρηση των διατάξεων του νόμου: ό,τι απέμεινε από την παραλία στη συγκεκριμένη τοποθεσία μόλις και μετά βίας φαίνεται να ξεπερνά το 1-1,5 μέτρο σε πλάτος, ανάμεσα στην περίφραξη του κτήματος και το νερό. Η κυρία Τροβά διευκρινίζει ότι «ο νόμος 2971/2001, όπως ισχύει και ερμηνεύεται συστηματικά από τη νομολογία, ρυθμίζει το καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας. Εκεί ορίζονται οι προϋποθέσεις παραχώρησης αιγιαλού καθώς και κάθε δικαίωμα σε αυτόν. Ορίζονται επίσης οι συνέπειες από την παράβασή του. Εξάλλου και ο νέος οικοδομικός κανονισμός περιέχει διατάξεις για τη δόμηση στον αιγιαλό και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε από αυτόν. Η νομολογία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στα ζητήματα αυτά, μολονότι πρέπει να σημειωθεί ότι η πρακτική εφαρμογή του μπορεί να ποικίλλει και συναντάμε συχνά περιπτώσεις όπου ο αιγιαλός περιφράσσεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν συντρέχει ειδική εξαίρεση από τον νόμο που κάποιες φορές προβλέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας κ.λπ., οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Επίσης, ανάλογα την περίπτωση, είναι δυνατό να προσβάλλονται και άλλες διατάξεις».
Το 2010, όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, παρακολούθησαν από κοντά την κατεδάφιση του πρώην νυχτερινού κέντρου «Φαντασία» στο Φάληρο, διακήρυττε: «Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο. Είναι σημαντικό, κάθε οικογένεια, χωρίς κόστος, να έχει πρόσβαση στη θάλασσα». Η παραλία του κτήματος της Αλμυρής που ανήκει στην οικογένειά του προφανώς δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη δήλωση.
Βέβαια, ίσως το πλάτος της συγκεκριμένης παραλίας να περιορίστηκε, όχι όμως από επεκτατικές κινήσεις της οικογένειας Παπανδρέου που καταπάτησε τη νόμιμη απόσταση από την οριογραμμή του νερού, κάτι που αντικειμενικά θα απέτρεπε επίδοξους λουόμενους να τη χρησιμοποιήσουν. Για όλα ευθύνονται, ενδεχομένως, η θάλασσα, η διάβρωση και τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής – τουλάχιστον αυτό φαίνεται να θεωρεί ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κορινθίας κ. Νικόλαος Καράμπελας, ο οποίος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σχετικά με το «Κτήμα Μαργαρίτα», εξηγεί: «Με την πάροδο των χρόνων η θάλασσα έρχεται προς την ακτή. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει μέχρι την περίφραξη και την είσοδο των σπιτιών». Δεν είναι, λοιπόν, η στεριά που καταπίνει σιγά-σιγά την παραλία, αλλά η θάλασσα που ανεβαίνει προς την ακίνητη περιουσία των Παπανδρέου στην Αλμυρή. Φαίνεται ότι οι επιστήμονες που πρόσφατα καθόρισαν την άνοδο στη στάθμη των θαλασσών του πλανήτη στα 11,1 χιλιοστά κατά την τελευταία 20ετία, κάτι που αποδίδεται στο λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα πορίσματά τους. Μια επίσκεψη στο «Κτήμα Μαργαρίτα» θα τους πείσει και θα τους ανοίξει τα μάτια.

Το Κτήμα έχει τη δική του ιστορία

Όση από τη διορατικότητά του και αν έβαλε σε ενέργεια ο Ανδρέας Παπανδρέου επιλέγοντας την Αλμυρή, η σημερινή πραγματικότητα, χωρίς καμιά αμφιβολία, θα την είχε ξεπεράσει. Ηταν καλοκαίρι του 1964 όταν ο Ανδρέας και ο Μένιος Κουτσόγιωργας επισκέπτονταν τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, λίγο έξω από την Κόρινθο. Οι δύο πολιτικοί μαζί με τη συντροφιά τους, στη διάρκεια μιας περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή, κατευθύνθηκαν προς την Αλμυρή, ένα παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο υπήρχαν ελάχιστοι κάτοικοι, ίσως όχι περισσότεροι από δέκα. Φαίνεται, όμως, ότι ο Ανδρέας μαγεύτηκε από την απόλυτη ηρεμία του σημείου και αποφάσισε να επενδύσει εκεί, αγοράζοντας εξ ημισείας μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα. Λίγα χρόνια αργότερα, σε αυτή την έκταση χτίστηκε το εξοχικό της οικογένειας Παπανδρέου, ένα σπίτι που προϊόντος του χρόνου θα γινόταν το αγαπημένο ησυχαστήριο της Μαργαρίτας. Κάθε Σαββατοκύριακο οι Παπανδρέου επισκέπτονταν την Αλμυρή για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, προσκαλώντας συχνά τους φίλους τους. Ωστόσο, η Μαργαρίτα είχε λίγο πιο πρακτικό μυαλό: βλέποντας την τεράστια έκταση του κήπου, συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει ένα συνεδριακό κέντρο για τις εκδηλώσεις της οικογένειας, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ενόσω ο Ανδρέας ήταν εν ζωή και, βέβαια, σύζυγός της. Τελικά, όμως, το 2008 έγιναν τα εγκαίνια του Κτήματος Μαργαρίτα, προς μεγάλη ικανοποίηση της κυρίας Παπανδρέου που είδε έτσι ένα όραμά της να υλοποιείται.
Σήμερα, στον κήπο του «Κτήματος Μαργαρίτα», κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου διοργανώνονται δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 600 άτομα, ενώ υπάρχει και πάρκινγκ για 100 αυτοκίνητα. Η κυρία Παπανδρέου έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία εστίασης και διοργανώσεων γάμων, στην οποία ενοικιάζει τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού της. Οι τιμές για τη γαμήλια δεξίωση ξεκινούν από 26 και φτάνουν μέχρι και τα 50 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το μενού, τους καλεσμένους και τον στολισμό που θα επιλέξει το ζευγάρι. Από 200 έως 300 ευρώ χρεώνονται οι υπηρεσίες του dj, ενώ οι φωτογραφίες με τη Μαργαρίτα είναι εντελώς δωρεάν. Τα χρήματα που αποκομίζει η οικογένεια Παπανδρέου από αυτή τη δραστηριότητα συνιστούν ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο διατίθεται για τη συντήρηση του σπιτιού, αλλά και για κάποια προσωπικά έξοδα της κυρίας Παπανδρέου.
Δείτε περισσότερα εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου