Friday, 19 April, 2024

Οι σεκιούριτι φεύγουν, η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται σε Μετρό-ΗΣΑΠ

Στην κατάργηση των ιδιωτικών φυλάκων (σεκιούριτι) στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ύστερα και από το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής με υπάλληλο εταιρείας φύλαξης ο οποίος επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά σε Αφρικανό μετανάστη σε συρμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπως προκύπτει από βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του από το δίκτυό της, ενώ κίνησε τη «διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία σεκιούριτι JCB και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των ”Σταθερών Συγκοινωνιών”». Αυτές προβλέπουν από χρηματικό πρόστιμο στην εταιρεία μέχρι κατάπτωση της σύμβασης.

Για το υπουργείο Μεταφορών το περιστατικό αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο να προχωρήσει στην απομάκρυνση των ιδιωτικών φυλάκων από τους σταθμούς και να τους αντικαταστήσει με αστυνομικούς διατηρώντας τη συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες μόνο στα αμαξοστάσια.

Για το ζήτημα έχουν προηγηθεί συζητήσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχει ήδη υπάρξει πολιτική συμφωνία για την παραχώρηση περίπου 250 αστυνομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φύλαξη των σταθμών.

Εως το καλοκαίρι
Το σχέδιο είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Ωστόσο η δημιουργία «Αστυνομίας Μεταφορών» δεν είχε προχωρήσει λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού στην ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών πάντως επισημαίνουν ότι έως το καλοκαίρι το ζήτημα θα έχει λυθεί, τονίζοντας μάλιστα ότι σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει και στις συμβάσεις που θα υπογραφούν το προσεχές διάστημα μεταξύ ΟΑΣΑ και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την παροχή καρτών δωρεάν μετακίνησης στους αστυνομικούς.

Ετσι, αν και οι αστυνομικοί που θα παραχωρηθούν στη ΣΤΑΣΥ θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της θα εισπράττει τα χρήματα από τη συγκοινωνιακή εταιρεία βάσει σύμβασης που θα υπογραφεί, θα υπάρξει και ένας συμψηφισμός του ποσού με τις δωρεάν διελεύσεις στα μέσα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η φύλαξη από τους αστυνομικούς θα είναι διακριτική. Τονίζουν επίσης ότι η παρουσία τους θα είναι πιο αποτελεσματική από αυτή των ιδιωτικών φυλάκων, οι οποίοι ακόμα και σε περιστατικά κλοπής έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες και πάλι πρέπει να κληθεί η Αστυνομία.

Η σύμβαση
Να σημειωθεί ότι σήμερα η φύλαξη σταθμών και αμαξοστασίων έχει ανατεθεί σε τέσσερις εταιρείες σεκιούριτι, οι οποίες απασχολούν περίπου 240 άτομα γι’ αυτό τον σκοπό. Το ετήσιο τίμημα αυτών των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 αφορούν στη φύλαξη σταθμών.

Η φύλαξη σταθμών και συρμών, πάντως, αποτελεί μείζον ζήτημα. Μόνο στον ηλεκτρικό καθημερινά καταγράφονται περί τις 40 απόπειρες κλοπής, οι μισές από τις οποίες καταλήγουν σε κλοπή.

Μοναδική λύση για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περιστατικών όπως το προχθεσινό με τον μετανάστη, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, Λευτέρης Ρενιέρης, είναι «η άμεση απομάκρυνση των ιδιωτικών εταιρειών από τους σταθμούς και τα οχήματα και η αντικατάστασή τους από μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί και θα εκπαιδευτεί για τις ιδιαιτερότητες της θέσης».

Από την πλευρά της η εταιρεία σεκιούριτι JCB, στο δυναμικό της οποίας ανήκει ο συγκεκριμένος φύλακας, σε χθεσινή ανακοίνωσή της τον καλύπτει πλήρως σημειώνοντας πως ενήργησε σύμφωνα με τον κανονισμό: «Ζήτησε από έναν επιβάτη, χωρίς καμία ρατσιστική έκφραση, να μετακινήσει την αποσκευή του από τον διάδρομο και την είσοδο του βαγονιού και να την τοποθετήσει στον ειδικό ελεύθερο χώρο του τελευταίου βαγονιού για τις μεγάλες και ογκώδεις αποσκευές για λόγους ασφάλειας των λοιπών επιβατών, όπως οι υπάλληλοί μας το ζητούν από όλους τους επιβάτες» αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οργή και πικρό χιούμορ στα social media

Η απαράδεκτη, στα όρια του ρατσισμού, συμπεριφορά του υπαλλήλου ασφαλείας των ΗΣΑΠ προς τον Αφρικανό μετανάστη, ο οποίος μετέφερε τη βαλίτσα του στον συρμό του τρένου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #ΗΣΑΠ οι πολίτες έκαναν λόγο για άθλια νοοτροπία που έφτασε στα όρια του τραμπουκισμού. Κάποιοι έγραψαν ότι «η δύναμη των μέσων κάνει καλό πού και πού», ενώ πολλοί συμφώνησαν ότι «ζούμε στη χώρα τού ”ξέρεις ποιος είμαι εγώ” και του ”εγώ κάνω κουμάντο”».

«Φοβάμαι πως οι πιο πολλοί Ελληνες κρύβουν ένα κοστούμι σεκιουριτά των ΗΣΑΠ στην ντουλάπα τους και όποτε βρουν κάνα φουκαρά το φοράνε με καμάρι», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Δώσε μου στολή και ας είναι και της Κοκκινοσκουφίτσας και πάρε μου την ψυχή».

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και αυτοί που έκαναν χιούμορ. «Νόμπελ Ειρήνης στον ελεγκτή των ΗΣΑΠ. Τι όχι;», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Ευτυχώς δεν έχουμε μετρό στη Θεσσαλονίκη για να έχουμε περιστατικά όπως αυτό στον ΗΣΑΠ».

Εύσημα για το βίντεο
Οι χρήστες του Διαδικτύου έδωσαν συγχαρητήρια στη γυναίκα που τράβηξε το επίμαχο βίντεο και βρήκε το θάρρος να υποστηρίξει τον νεαρό Αφρικανό επικαλούμενη τη νομοθεσία και ζητώντας από τον ελεγκτή να καλέσει την Αστυνομία για να δώσει λύση στο ζήτημα.

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, που ανέβασε στη σελίδα της στο YouTube, και το οποίο κατέβηκε λίγες ώρες αργότερα ύστερα από αναφορές χρηστών για παραβίαση της πολιτικής «σχετικά με την παρενόχληση και την επιθετική συμπεριφορά», η «Katrin Mast» αναφέρει ότι ο υπάλληλος των ΗΣΑΠ καταχράστηκε τη θέση του όταν προσπάθησε να μεταφέρει στο τελευταίο βαγόνι τον άνδρα με τη βαλίτσα.

Η Katrin Mast είναι στιλίστρια που έχει συνεργαστεί με μεγάλα περιοδικά της Ελλάδας. Επίσης είναι γνωστή DJ και ραδιοφωνική παραγωγός, η οποία παίζει μουσική τακτικά σε μπαρ της Αθήνας με το ψευδώνυμο Funky Mama.

ethnos.gr

Οι σεκιούριτι φεύγουν, η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται σε Μετρό-ΗΣΑΠ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου