Thursday, 28 March, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης ΔΕΝ φυλακίστηκε επειδή φώναξε «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»

Η είδηση επανακυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και συνδέει αιτιολογικά την τριετή φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου με το γεγονός ότι φώναξε πως «η Μακεδονία είναι Ελληνική». Η πραγματικότητα όμως, απέχει από τον παραπάνω ισχυρισμό.

Το είδαμε στα: ekklisiaonline.gr kwloxaneio.gr patratora.gr hellas-now.com και άλλα.

Αναλυτικότερα διαβάζουμε:

«Φυλακισμένος στα Σκόπια επειδή φώναξε η Μακεδονία είναι ελληνική. Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης. Απειλούν να τον σκοτώσουν αν δεν ανακαλέσει τα όσα υποστηρίζει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Ιωάννης τόλμησε να πει την αλήθεια κι αμέσως οι Σκοπιανοί του πρόσαψαν τον χαρακτηρισμό προδότη του έθνους.

Αν και τα τρία τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται στην φυλακή δεν ήταν λίγα αυτά που πέρασε και τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχείς φυλακίσεις, διώξεις, εξορίες. Όλα αυτά γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν φοβόταν να πει στους Σκοπιανούς ότι δεν είχαν καμία δουλειά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την Μακεδονία».

Τι ισχύει;
Γεννημένος στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στη Μπίτολα, ο κατά κόσμον Ζόραν Βρανίσκοσκι μεγάλωσε σε Σερβική οικογένεια. Το 1995 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και δέκα χρόνια αργότερα εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, Ιωάννης, καταδικάστηκε στις 11 Μαΐου του 2012 από το Δικαστήριο των Βελεσσών για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ κατά την περίοδο που τελούσε επίσκοπος στη Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «Idrizovo» στα προάστια των Σκοπίων. 

Ενόσω εξέτινε την ποινή του, το Δικαστήριο των Σκοπίων, καταδίκασε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη τον Ιούλιο του 2013 σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, καθώς τον έκρινε ένοχο για ακόμη 2 παράνομες πράξεις. Πιο συγκεκριμένα, για «ξέπλυμα χρήματος» και για «παράνομη αγοραπωλησία ακινήτων». Στην υπόθεση εμπλέκονταν ακόμη 18 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η μητέρα και η αδερφή του Ιωάννη οι οποίες αντιμετώπισαν ποινές για συνέργεια. Ειδικότερα ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρέθηκαν: οι επίσκοποι Μάρκος (Kimevu) και Δαβίδ (NIN), ιερείς, μοναχοί και πιστοί οι οποίοι καταδικάστηκαν σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.
Τελικά, ύστερα από 5 έτη και 5 μήνες στη φυλακή, ο Ζόραν Βρανίσκοσκι αφέθηκε ελεύθερος στις 2 Φεβρουαρίου του 2015. 
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά χρόνια πριν, το 2002, ο Ιωάννης αποπέμφθηκε από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της. 

Σε συνέντευξή του σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες της Σερβίας, την Večernje Novosti, ο Ιωάννης έκανε, μεταξύ άλλων, μια ουδέτερη δήλωση που αφορούσε το ονοματολογικό, η οποία είναι: «Το νέο όνομα – Βόρεια Μακεδονία- δεν έγινε αποδεκτό σχεδόν από κανέναν κληρικό στην Ελλάδα. Ούτε από τους Μητροπολίτες της Ελληνικής Μακεδονίας, ούτε από τους Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Αυτή η δήλωση βέβαια, έγινε τον Απρίλιο του 2019.

Συμπερασματικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ή κατά κόσμον Ζόραν Βρανίσκοσκι, δεν καταδικάστηκε σε 3 έτη φυλάκισης επειδή φώναξε πως η Μακεδονία είναι Ελληνική, αλλά διότι σύμφωνα με το ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων, προέβη σε υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος και παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων. Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

ellinikahoaxes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου