Thursday, 28 March, 2024

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος πήγε σε εκδήλωση και… έφυγε, λόγω μη πρόσβασης

Σε εκδήλωση για Ουκρανούς πολίτες με τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στην Ελλάδα ήταν καλεσμένος ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Η εκδήλωση έγινε σε χώρο που δεν αναφέρεται στην ανάρτηση του ευρωβουλευτή, γεγονός που προκάλεσε με απίστευτη παρεξήγηση.

Συγκεκριμένα, επειδή ο κ. Κυμπουρόπουλος δεν αναφέρθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην ανάρτηση, αλλά έβαλε μια φωτογραφία με σκαλοπάτια, πολλοί εκτίμησαν ότι πρόκειται για την εκδήλωση που είχε η Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το in μίλησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας η οποία διέψευσε ότι έγινε κάτι τέτοιο, όπως και ο ευρωβουλευτής με νεότερη ανάρτησή του. Μας ανέφεραν ότι όντως υπήρξε εκδήλωση για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά δεν ήταν ο κ. Κυμπουρόπουλος καλεσμένος, οπότε δεν μπορεί η ανάρτησή του να αναφέρεται στα σκαλοπάτια του Προεδρικού Μεγάρου. Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν ήταν το κτίριο (το οποίο θα πρέπει ο ίδιος ο ευρωβουλευτής να αναφέρει ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις) είναι φανερό ότι οι υπεύθυνοι δεν προνόησαν για άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Και είναι ντροπή να μην υπάρχει εξ αρχής πρόσβαση και να αναγκάζεται ένας ευρωβουλευτής ή ένα οποιοδήποτε ΑΜΕΑ να φεύγει από μια εκδήλωση γιατί δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτήν.

Τι καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην εκδήλωση.

Όπως περιγράφει ο ίδιος σε ανάρτησή του, μόλις έφτασε στην είσοδο αντίκρυσε αυτό που πάντα τον φοβίζει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μια είσοδο με αρκετά σκαλιά». «Το εμπόδιο της κοινωνικότητάς μου ήταν μπροστά μου! Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν μόνο εγώ σε αυτό το σημείο, ήμασταν όλοι οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου που αναζητούμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε από οποιοδήποτε αξίωμα στη ζωή!» γράφει ο ευρωβουλευτής και συγκλονίζει με την ειλικρίνειά του. «Τελικά την άφησα πίσω μου την εκδήλωση απογοητευμένος. Αλλά αν δεν δηλώσουμε στην κοινωνία τι είναι αυτό που μας ενοχλεί για να ζήσουμε καλύτερα, πως τελικά θα την αλλάξουμε;» καταλήγει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας που δεν έχει φροντίσει να διευκολύνει την πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

«Το Προεδρικό Μέγαρο είναι απόλυτα προσβάσιμο, δεν έγινε εκεί η εκδήλωση»

Σε επόμενη ανάρτησή του, λίγη ώρα μετά την πρώτη, ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, διευκρίνισε ότι η εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκε δεν αφορά το προεδρικό μέγαρο. Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής έγραψε ότι το προεδρικό μέγαρο είναι απόλυτα προσβάσιμο και τόνισε ότι δεν έχει σημασία, για εκείνον, το πού έγινε η εκδήλωση αλλά «ότι κάθε ημέρα καταβάλλουμε μεγάλο αγώνα για το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας».

«Σας ευχαριστώ πολύ για το μεγάλο ενδιαφέρον και την στάση με την οποία στέκεστε στο περιστατικό. Προς διευκρίνιση, το περιστατικό ΔΕΝ έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Το Προεδρικό Μέγαρο είναι απόλυτα προσβάσιμο. Η συζήτηση για την προσβασιμότητα είναι μεγάλη και απαιτεί ιδιαίτερη διαχείρηση. Σημασία δεν έχει πού γινόταν η εκδήλωση. Σημασία για μένα έχει ότι κάθε ημέρα καταβάλλουμε μεγάλο αγώνα για το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας» έγραψε.

Τι λέει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας επισημάνθηκε πως «έχουν υιοθετηθεί όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται, τόσο εντός του Μεγάρου όσο και στους εξωτερικούς της χώρους, η πλήρης και ισότιμη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία».

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνει: «Σε πρωινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αναφέρεται ότι σε εκδήλωση που έγινε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου το απόγευμα της Παρασκευής προς τιμήν των Ουκρανών πολιτών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στον χώρο, λόγω του ότι η είσοδος γινόταν μόνον από σκάλα με αρκετά σκαλοπάτια. Το περιστατικό αυτό, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής διευκρινίζει σε ανάρτησή του, δεν έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο».

Ακόμα, τονίζεται το εξής: «Η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται, τόσο εντός του Μεγάρου όσο και στους εξωτερικούς της χώρους, η πλήρης και ισότιμη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία».

Πάντως, εκδήλωση στήριξης προς τιμήν των Ουκρανών πολιτών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υποδέχεται περισσότερους από 120 Ουκρανούς πολίτες, κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, που φιλοξενούνται στη χώρα μας, καθώς και Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μήπως ο κ. Κυμπουρόπουλος, με όποιον πήγε-δεν γνώριζαν ότι υπάρχει πρόσβαση και βιάστηκε να κάνει την ανάρτηση… και μετά δεν μπορούσε να τη… μαζέψει;;;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου