Thursday, 28 March, 2024

Ο νέος ΚΟΚ με τα αυξημένα πρόστιμα κατατέθηκε στη Βουλή

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη Βουλή, με τους αυτοκινητιστές να κλιμακώνουν
τις κινητοποιήσεις τους και να έρχονται στα χέρια με τους οδηγούς της Uber, τους οποίους κατηγορούν ότι τους υφαρπάζουν επιβατικό έργο.
Οι οδηγοί ταξί κατέβασαν χειρόφρενο χθες μέχρι τις 5 το απόγευμα και απειλούν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις το καλοκαίρι εάν η πολιτεία δεν βάλει σε λειτουργία του ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσει τα παράνομα ΙΧ και δεν κινητοποιηθεί στα θέματα φοροδιαφυγής των εταιρειών διαμεσολάβησης.
Χθες, μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές στο νομοσχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει εντός των ημερών να συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρεί να βάλει σε τάξη συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής εξυπηρέτησης.
Με βάση τις προβλέψεις του νόμου οι εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή που έχει καταγγείλει επανειλημμένα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, τα έσοδα προβλέπεται να φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία και να εκδίδονται διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τους συνεργαζόμενους οδηγούς και διαφορετικά για τον επιβάτη.
Μεγάλη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου και των αυτοκινητιστών έγινε το προηγούμενο διάστημα και για την επιβολή χρέωσης στη μίσθωση τουριστικών οχημάτων με τους εκπροσώπους των ταξί να επιδιώκουν να μπει ένα πλαφόν ύψους 90 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίμαχη πρόταση έχει αποσυρθεί και θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι από το νομοσχέδιο βγήκε και ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αντί της 6ωρης μίσθωσης των οχημάτων, η 3ωρη μίσθωση.
Για την αδειοδότηση, οι εταιρείες οφείλουν να υποβάλλουν μία σειρά από δικαιολογητικά όπως είναι η σύμβαση ορισμένου χρόνου με τουλάχιστον τρεις οδηγούς, επικυρωμένες άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων με τα οποία συνεργάζονται, στοιχεία για τις σχέσεις εργασίας με τους οδηγούς κ.α.
Σε περίπτωση χρήσης οχήματος για το οποίο δεν έχει καταρτιστεί σύμβαση προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο έτη και απαγορεύεται το ίδιο διάστημα που ίδρυσαν τον φορέα να ιδρύσουν άλλο φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως λειτουργούν χωρίς άδεια, διακόπτεται η πρόσβαση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, επίσης για δύο χρόνια.
Οι προβλέψεις του νέου ΚΟΚ
Μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Υποδομών.
Για τις παραβάσεις που αποτελούν καθημερινές συνήθειες όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.
Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας. Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε όλες αυτές τις παραβάσεις (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται μηδενικά πρόστιμα αλλά διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.
Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια εξαιρούνται μία σειρά από σοβαρές παραβάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κλπ.
Αλλαγές υπάρχουν και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου, με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων με συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, ημερομηνία ταξινόμησης, βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.α. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή πως έχει λάβει υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου