Thursday, 28 March, 2024

Παίδων «Αγία Σοφία»: «Δεν απηχούν την αλήθεια» τα δημοσιεύματα

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων – Αγία Σοφία δίνουν τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου
όσο και το υπουργείο Υγείας, μετά από δημοσιεύματα για κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου. Από το «Παίδων» απαντούν ότι η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για παιδιά και όλα τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Τα τακτικά εξετάζονται από ομάδα γιατρών του Ωνασείου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση, «προγραμματίζονται άμεσα». «Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το Νοσοκομείο “Η Αγία Σοφία” προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παιδιών».

Η διοίκηση του Νοσοκομείου προσθέτει ότι «λίστα αναμονής παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες δεν υφίστανται, και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία». Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Ανησυχία και αγανάκτηση Εκτός από τα δημοσιεύματα πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, εξέφραζε, «την ανησυχία και την αγανάκτηση του με την αναστολή της λειτουργίας του.» «Δυστυχώς τα προσκόμματα τα οποία παρουσιάζονται κυρίως τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου είναι συνεχή, με συνέπεια την απαράδεκτη υποβάθμισή του, την υπολειτουργία του λόγω προφανούς έλλειψης προσωπικού, αλλά και κατάλληλων χώρων, ενίοτε και με διάφορες αφορμές ή προφάσεις την ολοκληρωτική αναστολή λειτουργίας αυτού, με ό,τι εξαιρετικά δυσάρεστο ή και επικίνδυνο συνεπάγεται για τους μικρούς πάσχοντες», ανέφερε ο σύνδεσμος.

Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο, και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, «από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη». «Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα».

Σύμφωνα με την διοίκηση του νοσοκομείου, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 32 περιστατικά παιδιών με καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ, προερχόμενα από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π & Α Κυριακού».

Κικίλιας: Fake news

«Να μην αφήσουμε ισχνές μειοψηφίες να προωθούν fake news», είπε ο κ. Κικίλιας σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το Παίδων. «Κλείσαμε λέει την καρδιοχειρουργική κλινική στο Παίδων που είναι το μόνο Covid νοσοκομείο για παιδιά στη νότια Ελλάδα. Θέλατε να αφήσουμε ξεκρέμαστη όλη η νότια Ελλάδα ενώ πάνε όλα δωρεάν στο Ωνάσειο και χειρουργούνται, αν χρειάζεται. Και ανασφάλιστα και ασφαλισμένα. Έχει μεριμνήσει το υπουργείο Υγείας». Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του «Αγία Σοφία» «Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του ΓΝΠΑ «Η Αγία Σοφία», με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με COVID-19.

Η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το Νοσοκομείο “Η Αγία Σοφία” προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παίδων ασθενών. »Όλα τα έκτακτα, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς και τακτικά όμοια της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 (χρόνος από τον οποίο πραγματοποιούντο εργασίες στο πλαίσιο μεγάλης δωρεάς για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων) και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζονται από το πρωτοπόρο σε αντιμετώπιση καρδιοπαθειών Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) στα πλαίσια της πολυετούς (από το 2010) μεταξύ των νοσοκομείων διεπιστημονικής συνεργασίας. »Τα τακτικά περιστατικά της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, εξετάζονται από ομάδα ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση, προγραμματίζονται άμεσα. Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο 2019, έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 32 περιστατικά παιδιών με καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ, προερχόμενα από τα νοσοκομεία Παίδων “Αγία Σοφία” και “Π & Α Κυριακού”».

Σήμερα, ο κατάλογος (λίστα) καταγραφής περιστατικών, ανέρχεται σε 19, για τα οποία ο προγραμματισμός καταγράφεται ως ακολούθως:

α. 8 περιστατικά έχουν αξιολογηθεί και προγραμματισθεί χειρουργικά έως τέλος Ιουλίου 2020.

β. 5 περιστατικά, προς καρδιακό καθετηριασμό (ειδική εξέταση) και περαιτέρω επαναξιολόγηση, εντός του Ιουνίου 2020.

γ. 6 περιστατικά, τα οποία δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα επανεκτιμηθούν κατά τον χρόνο που ορίζουν τα Ιατρικά Πρωτόκολλα ανά περίπτωση. »Έτερα εκκρεμή περιστατικά ή «Λίστα» αναμονής παίδων με συγγενείς καρδιοπάθειες δεν υφίστανται, και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία.»

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου