Thursday, 28 March, 2024

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των πάνω από 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.
Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην εφαρμογή, θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Φέτος όσοι υποψήφιοι το έχουν αιτηθεί, λαμβάνουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
Το νέο κανάλι της ενημέρωσης μέσω κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά.
Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021 ανά είδος Λυκείου και Ομάδα Προσανατολισμού/Τομέα εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες:

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Κατά την ημέρα λειτουργίας των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την ανάρτηση της βαθμολογίας οι υποψήφιοι, που δεν έχουν αποκτήσει κωδικό ασφαλείας (password) για το Μηχανογραφικό Δελτίο, θα μπορούν εκείνη την ημέρα να ζητήσουν να τους αποδοθεί. Σημειώνεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων, σύμφωνα με το υπουργείο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Φέτος εκτός από το γεγονός ότι χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων αναγκάστηκαν, λόγω της πανδημίας, να κάνουν τηλεκπαίδευση στο μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, καθιερώθηκαν και αλλαγές που φέρνουν τα πάνω – κάτω στην εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η σημαντικότερη από αυτές τις αλλαγές, είναι η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), μία εξέλιξη που πιθανολογείται ότι θα αφήσει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους που θα δεν θα καταφέρουν να πιάσουν την ΕΒΕ που έχει θέσει το κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή.
Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου