Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παράταση του lockdown – Νέες περιοχές στο “κόκκινο”

Την παράταση του lockdown για την Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: Αττική, Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.
Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος, Σάμος, Δήμος Άρτας, Διδυμότειχο, Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα, Αμφιλοχία, Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι), Δήμος Λάρισας, Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν: Κεφαλονιά, Ηλεία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδικής, Ρέθυμνου, Δήμος Αγιάς, Δήμος Κομνηνού, Δήμος Ζίτσας, Δήμος Ναυπλιέων.
Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Παπαευαγγέλου: Μας προβληματίζει ότι δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου» όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. Είχαμε πολλές «μικρές πυρκαγιές» στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του στον «πρωινό καφέ», είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 8 ή στις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και έντυπα μετακίνησης δεν αλλάζουν.
Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι τα εξής:
Κλειστά όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου
Κλειστά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Κλειστή η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων
Επιπλέον, παραμένουν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως η αποστολή SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου