Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση για το θέμα της Αμφίπολης από τον Απόστολο Τζιτζικώστα

«Συνταξιοδότησαν την Περιστέρη και δεν εκτελούνται εργασίες για πολιτικούς λόγους;», διερωτήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρέμβαση για το θέμα της Αμφίπολης πραγματοποίησε σήμερα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Έθεσα το θέμα στον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους έχει εγκαταλείψει τελείως αυτό το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης του λόφου Καστά και δεν εκτελείται καμία εργασία μετά και την εντός εισαγωγικών συνταξιοδότηση της κ. Περιστέρη. Θέλω να είμαι σαφής: όπως ξέρετε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν εκείνη που το 2012, όταν το υπουργείο πολιτισμού εκείνης της εποχής κώφευε, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματα της κ. Περιστέρη μπορούσαν να έχουν βάση και έδωσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει το ανασκαφικό έργο και φτάσαμε μετά στη σημαντική αποκάλυψη του μοναδικού αυτού μνημείου. Ξεκλείδωσε έτσι η χρηματοδότηση. Σήμερα έχουμε ένα ταφικό μνημείο που εδώ και ενάμιση χρόνο είναι παγωμένο. Δεν εκτελούνται εργασίες, την ώρα που το ΑΠΘ με νέα έρευνα που έκανε ανακοίνωσε ότι εντός του λόφου Καστά κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει και άλλο ταφικό μνημείο που δεν έχει ανασκαφεί και επιπλέον εκκρεμούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου για να μην πέσει και καταστραφεί, όπως και οι δράσεις για να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο στους πολίτες», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως επισήμανε στον πρωθυπουργό όσα ακούγονται ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι για τους οποίους ‘πάγωσαν’ τα έργα στο μνημείο και υπογράμμισε: «Δεν θέλω να το διανοηθώ μιλάμε για ένα έργο μοναδικής αξίας αρχαιολογικής, ιστορικής και θα πω και πολιτικής αν μου επιτρέπετε. Εμείς ως Περιφέρεια ζητούμε από την κυβέρνηση την άμεση επανέναρξη των εργασιών για την αναστήλωση, για να γίνει το μνημείο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και για την επανέναρξη της ανασκαφής προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτό που το ΑΠΘ ανακοίνωσε ως πόρισμα. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε ήδη φροντίσει μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg να κατευθύνουμε κονδύλια ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στο λόφο Καστά και άλλο 1 επιπλέον εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προκειμένου να γίνουν και οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου αλλά και τα έργα αναστήλωσης. Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού θα επανενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εργασιών της Αμφίπολης και το περιμένουμε, διότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα της ανασκαφής, τόσο για την ιστορία, όσο και επειδή μπορεί το μνημείο να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο».

voria.gr

Παρέμβαση για το θέμα της Αμφίπολης από τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου