Thursday, 25 April, 2024

Παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη συνάντηση εργασίας για το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΣΕΣ 2014-2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση εργασίας των αρμόδιων φορέων υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που συγκάλεσε ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκος Χριστοδουλάκης, στην έδρα του Υπουργείου στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, όσο και της έναρξης του ΣΕΣ 2014 – 2020.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του έθεσε τέσσερα ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και στην έναρξη της νέας.

Το πρώτο θέμα που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας αφορά στο αίτημα των Περιφερειών όλης της χώρας για παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007 – 2013. «Με τις καθυστερήσεις, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η κεντρική διοίκηση κι όχι οι Περιφέρειες, έχει δημιουργηθεί μεγάλο κενό πληρωμών ακόμη και σε εκτελεσμένες εργασίες του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να σταματούν το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια. Το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τέτοιου είδους εργασίες ανέρχεται σε περίπου 40 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι να έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών σε σχεδόν όλα τα εργοτάξια και σε απολύσεις εργαζομένων. Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί μια σειρά από έργα, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους είναι ορατός, όπως ορατός είναι και ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν επιτευχθεί παράταση του προγράμματος», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αφορά στα έργα με προϋπολογισμό κάτω των 5 εκ. ευρώ. «Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με αυτά τα έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και χωρίς παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στο ΣΕΣ 2014 – 2020. Ποιος θα τα πληρώσει και από πού αυτά τα έργα δεν το λέει κανείς», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε κριτική στη διετή καθυστέρηση έναρξής της και επισήμανε πως παρά την ετοιμότητα που έδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε εθνικό επίπεδο δεν έχει γίνει καν η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης και δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική πρόοδος.

«Για το ΣΕΣ 2014 – 2020 ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε προετοιμαστεί εγκαίρως και στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης εγκρίναμε περίπου το 30% του νέου προγράμματος. Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση των Υπουργείων στους τομείς ευθύνης τους, ώστε να μπορέσουμε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης να προχωρήσουμε επιτέλους σε άνοιγμα των προσκλήσεων. Αποτελεί άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγράμματα και ποιες από τα περιφερειακά», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε μάλιστα και το ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου και των ιδιωτικών επενδύσεων. «Είναι αναγκαίο να αποπληρωθούν άμεσα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί και να ενεργοποιηθεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλει ήδη ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη συνάντηση εργασίας για το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΣΕΣ 2014-2020

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου