Friday, 29 March, 2024

Παραλογισμός! Κόβεται το επίδομα του ατόμου με βαριά αναπηρία, αν πεθάνει ο γονιός!

Αγανακτισμένοι γονείς καλούν καθημερινά ΕΣΑμεΑ, γονείς παιδιών με αναπηρία, στους οποίους όχι μόνο διακόπτεται το προνοιακό επίδομα που λάμβαναν

επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα τους, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, (ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ), αλλά υποχρεούνται επίσης να επιστρέψουν αναδρομικά  το ποσό των επιδομάτων που  έλαβαν από την ημέρα συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την σύνταξη.

Η ΕΣΑμεΑ είχε κινητοποιηθεί από τον Δεκέμβριο με κρούση προς την αρμόδια υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου, χωρίς αποτέλεσμα. Επανέρχεται με νέα επιστολή, καθώς, η προσωρινή λύση που δόθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου στις 12 Απριλίου, με την οποία «παγώνουν οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης», αποτελεί προσωρινή λύση και δεν επιλύει σε καμία περίπτωση το εν λόγω ζήτημα.

Όπως είναι εμφανές, για μια μηδαμινή διαφορά της τάξης των  0, 50 ευρώ, άτομα με βαριά αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα, καταδικάζονται  σε πλήρη οικονομική ένδεια.

Είναι τόσο απαράδεκτο όσο και οξύμωρο ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται έτι περαιτέρω, λόγω και της απώλειας του γονέα τους, γεγονός που καθιστά παράλογη και άδικη αυτή την πρόβλεψη. Τονίζεται για ακόμη μια φορά, ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο  δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.

Επιπρόσθετα, τίθεται και θέμα άνισης μεταχείρισης, αφού άτομο με αναπηρία με σύνταξη έως 360 ευρώ λαμβάνει ταυτόχρονα με τη σύνταξη και το επίδομα, ενώ άτομο με αναπηρία με σύνταξη 360,01 ευρώ λαμβάνει μόνο τη σύνταξη. Ζητείται επιτέλους άμεση παρέμβαση για την οριστική  άρση αυτής της παράλογης και άδικης πρόβλεψης για τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα της βαριάς αναπηρίας.  Κρίνεται απαραίτητη η άμεση ψήφιση διάταξης για την πλήρη αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης θανόντος γονέα που δικαιούται τέκνο με αναπηρία, από το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου