Thursday, 28 March, 2024

Παρουσίαση του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου στην Π. Κ. Μακεδονίας

Παρουσίαση του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου στην Π. Κ. Μακεδονίας 

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας και θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πιερίας Γεώργιος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Πιερίας είναι συνδιοργανωτές, μαζί με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Πιερίας, αλλά και ευρύτερα, ενός από τα τρία κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας, με διεθνή εμβέλεια και ανταπόκριση.

Τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, όπως τα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι αυτά που το καθιστούν ως ιδιαίτερο και σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός:

–      Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

–      Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε χώρους μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας και συγκεκριμένα: Στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο κάστρο του Πλαταμώνα, στην αρχαία Πύδνα, στα αρχαία Λείβηθρα, στο κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και στη Βυζαντινή Εκκλησία Παναγίας Κονταριώτισσας.

–      Η συμμετοχή καταξιωμένων κορυφαίων καλλιτεχνών και η παρουσίαση στο κοινό δρώμενων όπως: εικαστικά, χορός, μουσική και συναυλίες, θέατρο αρχαίο και σύγχρονο.

–      Η προβολή του Ολύμπου. Ο Όλυμπος είναι ένα δυνατό και ελκυστικό brand – name διεθνώς. Γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προβολή και αξιοποίησή του και το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει κομβικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.

–      Δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με τον πολιτισμό διαφόρων λαών.

Από το 2010, στο Φεστιβάλ Ολύμπου καθιερώθηκε ο θεσμός της «Τιμώμενης Χώρας» με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν πτυχές του πολιτισμού τους στο Φεστιβάλ. Ήδη έχουν τιμηθεί ως χώρες η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία. Φέτος, στην 44η διοργάνωση τιμώμενη χώρα είναι το Μαρόκο.

 Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, «ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα είναι οι μείζονες και διαρκείς προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα στηρίζουμε και προβάλλουμε το σύγχρονο πολιτισμό. Μόνο το 2014, οι πληρωμές μέσα από το ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό ξεπέρασαν τα 39 εκατομμύρια ευρώ. Και στο πλαίσιο αυτό αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε 117 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών. Ταυτόχρονα στηρίζουμε θεσμούς τέχνης και πολιτισμού όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τη Biennale και τη Photobiennale, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Φεστιβάλ Ολύμπου, επειδή πιστεύουμε στην προστιθέμενη αξία και την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα των δρώμενων, που θα λάβουν χώρα, για ακόμα μία χρονιά».

 Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πιερίας Γεώργιος, ο οποίος επισήμανε ότι «το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν είναι ένα τοπικό γεγονός της Πιερίας, αλλά αγκαλιάζει όλο το φάσμα της Τέχνης και του Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι η Πιερία και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε το μήνυμα της στήριξης όλων μας στο θεσμό».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Σοφία Μαυρίδου τόνισε ότι «το θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου τον αγκαλιάζει όλη η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Πιερίας και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται, διότι καθιστά την Πιερία ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης του Πολιτισμού. Ως διοίκηση της Περιφέρειας πιστεύουμε στην ενιαία περιφερειακή συνείδηση, ώστε κάθε μεγάλο γεγονός μιας Περιφερειακής Ενότητας να γίνεται γεγονός για όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτιζικώστα για την αμέριστη υποστήριξη στο Φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι «φέτος παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πρόγραμμα, που ξεφεύγει από τα όρια ενός πολιτιστικού οργανισμού, με προεκτάσεις διεθνείς και με τη συμμετοχή χωρών και εκτός Ευρώπης, όπως η τιμώμενη χώρα, το Μαρόκο. Μέσα από το Φεστιβάλ Ολύμπου μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμη και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

Στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Ολύμπου το Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος Παρθένα Μακρίδου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου