Friday, 29 March, 2024

Πατούλης: Πήρε κινέζικα rapid tests σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά

Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει για την Περιφέρεια Αττικής και την περιφερειακή Αρχή Πατούλη, έπειτα από τις καταγγελίες

για την προμήθεια 107.000 rapid tests κινεζικής παραγωγής σε τιμή σχεδόν τετραπλάσια από αυτή που συναντά κανείς στην αγορά.
Θυμίζουμε ότι με έκτακτη εισήγηση, στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφασίστηκε με η έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια rapid test ανίχνευσης κορωνοϊού αξίας 1 εκατομμυρίου € για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της περιφέρειας Αττικής, βοηθώντας στην πρόληψη και τη μάχη κατά του κορωνοϊου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε τελικά 107.066 τεστ κινεζικής παραγωγής σε τιμή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει στην αγορά, και διπλάσια από αυτήν των rapid tests που αγόρασε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ – θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για τα rapid tests), από την «γνωστότερη αμερικανική εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς».
Ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης προμηθεύτηκε rapid test από εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου Καρυπίδη της ΠΑΕ Άρης σε τιμή 9,31 ευρώ το ένα όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του επίσης «γαλάζιου» Απόστολου Τζιτζικώστα προμηθεύτηκε rapid test σε τιμή τρεις φορές χαμηλότερα!
Και όλα αυτά όταν η τιμή στην οποία μπορεί κανείς να αγοράσει το συγκεκριμένο κινεζικής παραγωγής τεστ είναι μόλις 2,30 ευρώ ανά τεμάχιο. Οι καταγγελίες επίσης ρίχνουν βαριά σκιά και στις προδιαγραφές που (δεν) τηρήθηκαν για την επιλογή των εν λόγω προϊόντων. Όπως υπογραμμίζεται, ενώ οι όροι για τις προδιαγραφές των εν λόγω τεστ ορίζουν πως θα πρέπει η κλινική ευαισθησία των τεστ να είναι πάνω από το 98% και η κλινική ειδικότητά του άνω του 99%, το πρώτο ποσοστό επιτυγχάνεται, αλλά το δεύτερο είναι μόλις 97,32%.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Κατσικάρης και Αννα Μεθυμάκη, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να εκκινήσει εκ νέου ο διαγωνισμός, «ώστε να έχουμε το καλύτερο προϊόν για τους πολίτες της Αττικής, στην πιο συμφέρουσα τιμή. Με την παρούσα διάτρητη διαδικασία και με την εξωφρενική τιμή που προτείνεται δεν υπηρετούμε τους πολίτες ποιοτικά, ούτε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», σημειώνουν.
Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του documento.gr για το θέμα που δίνει μεγαλύτερες διαστάσεις:
«Μια Περιφέρεια προμηθεύεται rapid test στην τιμή του 3,85 ευρώ το ένα. Μία δεύτερη Περιφέρεια προμηθεύεται rapid tests σε τιμή τρεις φορές παραπάνω και συγκεκριμένα σε τιμή 9,31 ευρώ το ένα!» “…Όχι δεν πρόκειται για κάποια «τρολιά» από αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά για τα έργα και τις ημέρες του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης προμηθεύτηκε rapid test από εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου Καρυπίδη της ΠΑΕ Άρης σε τιμή 9,31 ευρώ το ένα όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του επίσης «γαλάζιου» Απόστολου Τζιτζικώστα προμηθεύτηκε rapid test σε τιμή τρεις φορές χαμηλότερα.
Στις 16 Δεκεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεδρίασε για την προµήθεια «60.000,00 rapid test για τις ανάγκες της 3ης ΥΠΕ και της 4ης ΥΠΕ (30.000 για την κάθε ΥΠΕ) διάγνωσης Covid-19)» προϋπολογισµού 510.00,00€ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ (481.132,08€ άνευ ΦΠΑ 6%)». Για την προμήθεια είχαν υποβάλλει προσφορές 12 εταιρείες. Μεταξύ αυτών και η AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED, η οποία έδωσε χαμηλότερη προσφορά σε σχέση με αυτή στην Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα η προσφορά της ανήλθε σε 7,98 ευρώ άνευ ΦΠΑ. Τελικά ως ανάδοχος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία VAKTRO SCIENTIFIC, με τιμή προσφοράς τα 3,85 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Δηλαδή σχεδόν τρεις φορές από ότι τα προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής, κάτι που επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες όσων καταψήφισαν την απόφαση Πατούλη…”
Πηγή: efsyn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου