Tuesday, 16 April, 2024

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εγκαινίασε έκθεση στη Μονή Βλατάδων, για τη γενέτειρά του

Την έκθεση «Ίμβρος, Νήσσος, Πεφιλημένη» εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Μονή Βλατάδων. Πρόκειται για ένα τιμητικό αφιέρωμα εμπνευσμένο

από τη γενέτειρα του Παναγιώτατου, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του στον Ιερό Ναό.

Αρχικά την εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία ο Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Επίσκοπος Νικηφόρος, ο οποίος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Ιερό Ναό. Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πήρε τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τόνισε ότι «με πολύ χαρά και συγκίνηση επισκεπτόμαστε σήμερα την Πατριαρχική αυτήν Μονή μας για να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη”».

«Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και ο,τι έχει σχέση με την Ίμβρο μας συγκινεί. Λέμε συχνά ότι οφείλουμε στη γενέτειρά μας τόσα πολλά ώστε όσα πράττουμε να είναι μικρά μόνον ανταπόδωσης για όσα ανεκτίμητα αυτή μας εχάρισε» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «χαιρόμαστε για τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, για τη Νήσσο για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων και μάλιστα λυκείων για πρώτη φορά στην ιστορία της Ίμβρου».

Ο ίδιος συνεχίζοντας δήλωσε ότι «είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη μικράν πατρίδα μας» ενώ επεσήμανε ότι «έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, του αεί υπέρ ημών». Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από 130 φωτογραφίες που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές των: Κωνσταντίνου Τερψίδη, Νικολάου Μαγγίνα, Δημητρίου Παλαβίδη,Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη και Βάσως Ξεινού.

«Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτυπώνουν μοναδικές στιγμές της ζωής μας, συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, πανέμορφα και ιερά τοπία, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τιμούμε και θυμόμαστε τον Νίκο Μαγγίνα, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με τη φωτογραφία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο» σημείωσε ο Παναγιώτατος, εκφράζοντας όπως είπε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό της αγάπης. «Ευχαριστώ τους υπεύθυνους της έκθεσης και είμαι σίγουρος ότι η έκθεση θα έχει πολλούς επισκέπτες νέους και παιδιά» πρόσθεσε ο ίδιος. Κατά την άφιξή του λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Μονή Βλατάδων επικράτησε κοσμοσυρροή, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ανταποδίδει τη θερμή υποδοχή και να δίνει την ευλογία του σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στη συνέχεια εισήλθε στον Καθολικό Ναό της Μεταμορφώσεως.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, βουλευτές κομμάτων, μητροπολίτες και στρατιωτική ηγεσία του Γ’ Σώματος Στρατού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου