Thursday, 25 April, 2024

Πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη – Διασώσεις ανθρώπων και καταστροφές

Μέχρι και σήμερα συνεχίζονταν οι αντλήσεις υδάτων από κλιμάκια της Πυροσβεστικής κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη

μετά την ισχυρή καταιγίδα που ξέσπασε στην περιοχή χθες το βράδυ.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση. Σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις επενέβησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως και ισόγειους χώρους. Το έργο της άντλησης συνεχίζεται σήμερα το πρωί σε περιοχές του Λαγκαδά όπως στο Περιβολάκι, τα Λαγυνά, το Καβαλάρι και τη Νικόπολη.
Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν από χθες το βράδυ 9 διασώσεις ανθρώπων, κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας, που αφορούσαν στην απομάκρυνσή τους από σπίτια και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.


Τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά κατέληξαν μέσα σε σπίτια στους Ανθόκηπους, κάτω από την αερογέφυρα Σταυρούπολης, όταν υπερχείλισε ρέμα στην περιοχή.
Στο μεταξύ, με μεγάλη δυσκολία και χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς ανατολικά, εξαιτίας πολλαπλών συγκρούσεων οχημάτων που συνέβησαν από το πρωί και αποδίδονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος μετά την βροχόπτωση, αλλά και την περιορισμένη ορατότητα.
Τα περιστατικά -μόνο με υλικές ζημιές- έγιναν στο τμήμα της περιφερειακής από Τούμπα έως την Πυλαία, ενώ το μποτιλιάρισμα φτάνει έως την Τριανδρία, όπου υπάρχουν τροχονόμοι που κάνουν εν μέρει εκτροπή της κυκλοφορίας.
Πιο χαρακτηριστικό είναι το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη νταλίκα η οποία προσέκρουσε σε προστατευτικό στηθαίο δεξιά του δρόμου κι «έγειρε», ενώ στη συνέχεια έπεσε πάνω της άλλο όχημα. Το βαρύ όχημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο οδόστρωμα και αναμένεται ειδικό μηχάνημα να το απομακρύνει.
Την ίδια στιγμή, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το βράδυ της Πέμπτης χωριά του δήμου Φαρκαδόνας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, το μέγεθος και η έκταση των οποίων θα εκτιμηθεί την Παρασκευή, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση.
Εικόνες που παραπέμπουν στην καρδιά του χειμώνα αντίκρισαν διερχόμενοι οδηγοί στην παλιά εθνική Ιωαννίνων Μετσόβου, από την διασταύρωση προς Λιγκιάδες και μέχρι το Δρίσκο. Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σφοδρή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η χθεσινή κακοκαιρία και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Ωραιοκάστρου καθώς και στην Περιφερειακή Οδό ανέδειξαν για ακόμα μια φορά τις σημαντικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Π.Ε Θεσσαλονίκης.
Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Μια πολιτική που ιεραρχεί και χρηματοδοτεί έργα, κατά προτεραιότητα, για την ενίσχυση (άμεση και έμμεση) της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο.
Τα όσα γίνονται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων ελλείψεων. Συνολικά τα έργα αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής θωράκισης, οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στα «αζήτητα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων Δήμων και Περιφέρειας.
Σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμο, ο λαός με τη πάλη του να διεκδικήσει πόρους από κράτος – Περιφέρεια – Δήμους για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχολικές, οδικές και άλλες υποδομές. Να καταγραφούν οι ζημιές και να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Να προχωρήσει άμεσα ο καθαρισμός των ρεμάτων, να μελετηθεί το θέμα που προέκυψε με την Περιφερειακή Οδό κλπ.
Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.
Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασίας από πλημμύρες έχει σαν προϋπόθεση ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου