Tuesday, 19 March, 2024

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940

που θα πραγματοποιηθούν και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, ανάλογη της σημασίας των επετείων αυτών με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και συλλόγων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει τα εξής:
α. Γενικό σημαιοστολισμό στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 2019 έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2019 και φωταγώγηση σε ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης κατά τις βραδινές ώρες στις 25, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2019, καθώς επίσης και μετάδοση πανηγυρικών προγραμμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει σημαιοστολισμός από το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 2019 και φωταγώγηση από το βράδυ της ίδιας ημέρας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11.00: Λιτάνευση των ιερών Εικόνων μετά της ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πολιούχου Θεσσαλονίκης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ, με τη συμμετοχή των Αρχών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στη Λιτάνευση των ιερών Εικόνων θα συμμετάσχει και το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους υπόλοιπους φορείς με μέριμνα των οικείων Αρχών.
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ώρα 08.00: Επίσημη έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
Ώρα 11.00: Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.
Ώρα 18.30: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
1. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. (Διεύθυνση Χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού)
2. Προσφώνηση του Πρύτανη Α.Π.Θ., Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου
3. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, με θέμα «1940: Η Άρνηση ως Πρόταγμα Εθνικής Ανάτασης».
4. Μουσικό μέρος από την Ορχήστρα του Α.Π.Θ. Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτριος Δημόπουλος
Εθνικός Ύμνος
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ώρα 10.00: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Ώρα 11.00: Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.
Ώρα 12.30: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.
Ώρα 12:30: Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Ώρα 14:00: Άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη – Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ώρα 10.30: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.
Ώρα 11.00: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Έναρξη της παρέλασης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου