Wednesday, 24 April, 2024

Πρώτη ημέρα άρσης μέτρων: Μόλις 6 νέα κρούσματα, 2 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Μόλις έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και δύο νέους θανάτους που ανεβάζουν σε 146 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

κατά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.632. Από αυτούς το 55,4% είναι άνδρες, ενώ 22,6% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Σήμερα, 35 ασθενείς Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, παραμένουν διασωληνωμένοι, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. 23% των βαριά ασθενών είναι γυναίκες και το 91,4% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

2 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα
Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε επίσης 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται σε 146 στη χώρα. 39 εξ αυτών ήταν γυναίκες, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 75 έτη και το 93,2% έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο λοιμωξιολόγος ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη, όπου ως σήμερα καταγράφονται 1,384.000 κρούσματα. Πέντε χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρωσία καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Παράλληλα, ανά τον κόσμο, 1.165.000 ασθενείς Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανέρρωσαν έγιναν καλά. Ως σήμερα, 249.081 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον χρόνο.

Η Ευρώπη πέρασε την κορύφωση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού
«Φίλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν περισσότερους θανάτους ανά ημέρα, από όσους καταγράψαμε συνολικά ως χώρα ως σήμερα» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση στην ήπειρο έπειτα από μόλις 3 μήνες σχολίασε. «3 μήνες πριν εκτός Κίνας είχαμε 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο».

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας φαίνεται ωστόσο πως η Ευρώπη έχει περάσει την κορύφωση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού. Ωστόσο, πέντε χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση ή μη σημαντικές διαφορές. Η Βρετανία καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά αύξησης θανάτων. Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους πολίτες, ούτε για την κυκλοφορία μετά της 12 το βράδυ. Για την τελευταία, δόθηκε απλώς ισχυρή σύσταση περιορισμού μετακινήσεων.

Διευκρινίσεις σχετικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό
«Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 π.μ. έως τις 6 π.μ., ωστόσο, συστήνεται να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.

Επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα
Από αύριο εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα. Από την Τρίτη και τα μικρά σκάφη (έως 7 μέτρα) ερασιτεχνικής αλιείας μπορούν να αποπλέουν σκάφη έως 7 μέτρα για κολύμβηση των επιβαινόντων στην ανοιχτή θάλασσα, ανακοίνωσε, αποσαφηνίζοντας τις προϋποθέσεις:

τα σκάφη δεν πρέπει να προσεγγίζουν κάποιο νησί της ίδιας ή άλλης περιφέρειας λιμενικού απόπλου
να μην παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας
να τηρούνται οι αποστάσεις δυο μέτρων μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.
Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα για τα δικαστήρια
Στην σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δίνοντας τον χάρτη της εξόδου από τον περιορισμό μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ό, τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μετέχουν στο ακροατήριο. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής της δήλωσης για τους δικηγόρους. Διευκρινίζεται πως λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες παροχής επείγουσας δικαστικής προστασίας, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου. Την ίδια ώρα, στην πολιτική δικαιοσύνη, δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου θα εκκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό, τι αφορά τέλος, την ποοινική δικαιοσύνη, για την ώρα η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται σε αυτόφωρα και κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης. Η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Ιουνίου. Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας της καθορίζεται για τις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου για μαθήματα όλη την ημέρα ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στις εγκαταστάσεις. Παραμένει ωστόσο η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης για σπουδαστές για λόγους υγείας.

Από τις 15 Μαΐου του 2020 ξεκινά και η λειτουργία των γραμματειών σε όλα τα δικαστήρια για την διεξαγωγή των υποθέσεων από την 1η Ιουνίου. Μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Οι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται ήδη στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα ξεκινά από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου