Saturday, 20 April, 2024

Πτώση F-4 Phantom: Βρέθηκαν συντρίμμια. Αγωνία για την τύχη των χειριστών

Συντρίμμια του αεροσκάφους F-4 Phantom, που συνετρίβη στις 10:30πμ σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ανδραβίδας, εντοπίστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

από την ομάδα έρευνας και διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή από την πρώτη στιγμή.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώση του αεροσκάφους, ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό των πιλότων.
Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δύο Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.
Το F-4 Phantom που κατέπεσε είναι ένα διθέσιο αεροσκάφος της 338Μ/117ΠΜ, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και συνοδευόταν από ένα ακόμη Phantom.
Το αεροσκάφος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.
Τα δύο F-4 απογειώθηκαν στις 10:15, κάτι που σημαίνει ότι συνετρίβη περίπου 15 λεπτά αργότερα.
Ο αρχηγός του σχηματισμού έχει προσγειωθεί και δίνει αναφορά.
Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:
«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

15 Ιουνίου 2004: Η τελευταία πτώση αεροσκάφους Phantom στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 2004, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνετρίβη στον Παρνασσό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο χειριστές του.

Εκείνη την ημέρα, στις 15: 25 το διθέσιο μαχητικό είχε απογειωθεί μαζί με άλλα δύο, όμοιου τύπου, αεροσκάφη από την Ανδραβίδα, για να εκτελέσουν άσκηση αναχαίτισης στην περιοχή.

Και τα δύο αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος άνω των 17.000 ποδιών, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, το ένα αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ μισή ώρα αργότερα. Οι πιλότοι του αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την περιοχή της Αμφίκλειας, στον Παρνασσό, δεν είχαν αναφέρει νωρίτερα κάποια βλάβη.

Ξαφνικά στις 16:00 το αεροσκάφος «F4» πραγματοποίησε κατακόρυφη βύθιση, συνετρίβη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Τα συντρίμμια του διθέσιου αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν στο χωριό Κελάρια, δύο μίλια βόρεια του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, σε ύψος 5,5 χιλιάδων ποδών.

Οι χειριστές του αεροσκάφους ήταν ο 35χρονος Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο παιδιών, και ο 28χρονος Υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια. Και οι δύο σκοτώθηκαν.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το αεροσκάφος ήταν «θύμα» ενός ακραίου ελιγμού στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αερομαχίας. Το αεροσκάφος που συμμετείχε σε άσκηση τριπλής αερομαχίας μαχητικών της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας, ξεπέρασε τα αεροδυναμικά του όρια με αποτέλεσμα να πέσει αστραπιαία στο έδαφος χωρίς οι πιλότοι να προλάβουν ή να καταφέρουν να κάνουν χρήση των εκτοξευόμενων καθισμάτων τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου