Thursday, 28 March, 2024

Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, 1η ΕΜΑΚ: Αποστολή άμεσης βοήθειας στην Τουρκία

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση

των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ  που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα και συνοδεία ενός αξιωματικού-Μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατρών και διασωστών από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αναχώρησαν με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ζωών»

«Συγκλονισμένοι όλοι οι Έλληνες παρακολουθούμε με πόνο ψυχής τις τελευταίες ώρες την τραγική απώλεια των ζωών εκατοντάδων συνανθρώπων μας στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλες και σε όλους και ένα αίσιο τέλος να έλθει στην αγωνία για τους χιλιάδες αγνοούμενους, ώστε να μη θρηνήσουμε περισσότερα αθώα θύματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τους ισχυρότατους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ακολούθως, τόνισε ότι «έχω τη βεβαιότητα πως, όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας».

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού

Πρωτοβουλία για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Παρακολουθούμε με οδύνη τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Τουρκία και τη Συρία. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την τεράστια καταστροφή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του και προετοιμάζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου καθ’ όλο το 24ωρο και σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Μωυσίδη, τα είδη που συλλέγονται είναι ενδεικτικά τα εξής:

-Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

-Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια

-Χειμερινά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

-Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα

-Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

-Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)

-Είδη ατομικής υγιεινής

Για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας, οι φορείς ή οι εταιρείες που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνούν με τον Βασίλη Μωυσίδη στο τηλέφωνο 6955 511.547. Πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας παρέχονται ακόμη στα τηλέφωνα 2313 317.611 (τις καθημερινές έως τις 15.00) και 2313 317.777 (όλο το 24ωρο).

Ευχαριστίες από την τουρκική πρεσβεία

Ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζει η τουρκική πρεσβεία στη χώρα μας. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μήνυμά της μέσω Twitter.

Στην ίδια ανάρτηση επισυνάπτεται το tweet του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστου Στυλιανίδη: «Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας. H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές».

*photo Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου