Thursday, 25 April, 2024

Ρωσία: Ξανά στην απομόνωση ο Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστοποίησε τη Μ. Τρίτη (11/4) πως μεταφέρθηκε εκ νέου στην απομόνωση

περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησής του ως «κολαστήριο».

Ο 46χρονος Ναβάλνι εκτίει ποινή κάθειρξης συνολικά 11,5 ετών σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας, μετά την καταδίκη του για απάτη και περιφρόνηση δικαστηρίου. Έχει καταγγείλει πως έχει πέσει θύμα πολιτικής σκευωρίας με σκοπό τη φίμωσή του. Τον προηγούμενο μήνα βραβεύτηκε με Όσκαρ το ντοκιμαντέρ για τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία, το 2020, και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του στη Μόσχα το 2021.

Ο Ναβάλνι εξήγησε πως βγήκε την Παρασκευή 7 Απριλίου από το κελί της απομόνωσης και υποχρεώθηκε τη Μ. Δευτέρα (10/4) να περάσει άλλες 15 ημέρες εκεί, στον απόηχο έρευνας που δημοσιοποίησαν υποστηρικτές του.

Στην έρευνα αυτή οι σωφρονιστικές αρχές εμφάνιζαν τιμολόγια για να δικαιολογήσουν υπέρογκα έξοδα (π.χ. λάχανα που δήθεν αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή), προκειμένου κάποιοι αετονύχηδες να καρπωθούν τη διαφορά. «Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο την επομένη κιόλας (…) με έστειλαν στο κελί της απομόνωσης» καταγγέλλει ο Ναβάλνι μέσω Twitter, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησής του ως «κολαστήριο».

Ρωσία: Ο Ναβάλνι έχει επανειλημμένως οδηγηθεί στην απομόνωση

Ο φυλακισμένος επικριτής του Πούτιν έχει επανειλημμένως μεταφερθεί στην απομόνωση τους τελευταίους μήνες και οι υποστηρικτές του εκφράζουν φόβους πως η ζωή του διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Ο δικηγόρος Βαντίμ Κόμπζεφ γνωστοποίησε πως στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο Ναβάλνι είχε μεταβεί ασθενοφόρο το βράδυ της Παρασκευής, αφότου ο πελάτης του εμφάνισε στομαχική διαταραχή. Στη διάρκεια του προηγούμενου 15νθήμερου εγκλεισμού του στην απομόνωση, ο Ναβάλνι είχε πει πως έχασε οκτώ κιλά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν υπήρξε αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών στους ισχυρισμούς Ναβάλνι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ρωσικές Αρχές ανέφεραν ότι υποστηρικτές του Ναβάλνι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονία του μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι-ένθερμου υποστηρικτή της εισβολής στην Ουκρανία-σε βομβιστική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου