Friday, 29 March, 2024

Σέρρες: Έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που συγκάλεσαν

ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών.Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζηςκαι Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, καιοΕντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας Δημήτρης Μπαλακτσής.
«Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στις Σέρρες είναι επιθετική και απαιτεί καθολική και πιστή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, όπως προβλέπονται από το επίπεδο επιτήρησης 3 (πορτοκαλί συναγερμός), στο οποίο έχουν μπει οι Σέρρες τις τελευταίες μέρες. Ενδεχόμενη είσοδος στο επίπεδο επιτήρησης 4 (κόκκινος συναγερμός) συνεπάγεται μέτρα με χαρακτηριστικά lockdownτο οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, διότι θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία.Για αυτό καθένας μας πρέπει να τηρήσει πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Η κατάσταση, ειδικά στο Δήμο Σερρών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται μέσα στην πόλη των Σερρών. Κατανοώ ότι έχουμε όλοι κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα, είμαστε όμως όλοι υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία και γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια μαζί.Ευρεία χρήση μάσκας, τήρηση των αποστάσεων και πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής είναι τα μόνα όπλα μας σε αυτή τη μάχη. Είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό τον εφιάλτη. Είναι στο χέρι μας να δούμε τις επόμενες μέρες τα κρούσματα να μειώνονται αντί να αυξάνονται και να επιστρέψουν οι Σέρρες στο ‘κίτρινο’ και γιατί όχι στο ‘πράσινο’», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Η παρουσία μας εδώ δεν είναι για να επιβληθεί κάποιο lockdown, αλλά για να εξετάσουμε πώς θα τηρηθούν με αποτελεσματικότητα τα μέτρα που προβλέπονται από το επίπεδο επιτήρησης 3, στο οποίο μπήκαν οι Σέρρες. Δεν υπάρχει συζήτηση για χειρότερα μέτρα, που προβλέπονται στο επόμενο επίπεδο, προτού δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα του επιπέδου 3. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και προκύπτει από τα κρούσματα στην περιοχή όπου 239 είναι ενεργά. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεν στο Δήμο Σερρών, αλλά με πολλές μετακινήσεις και στους υπόλοιπους Δήμους και επίσης έχουμε 442 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, που είναι πλέον σε περιορισμό. Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, εντατικοποίηση και στοχευμένες δειγματοληψίες, ενημέρωση του κόσμου και καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Σε αυτή την προσπάθεια οι άμεσοι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι. Τους καλούμε τις επόμενες μέρες όλοι μαζί να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Μια μάχη, που έχει αποδείξει η περιοχή των Σερρών και στο πρώτο κύμα ότι μπορεί να την κερδίσει μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων. Η ανταπόκριση των φορέων και ειδικά της Αυτοδιοίκησης ήταν άμεση και έδειξαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά από την πρώτη στιγμή της έξαρσης. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα είναι καθημερινή. Η Βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική επίθεση, αλλά με την πιστή τήρηση των μέτρων θα τα καταφέρουμε».
Τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά, αλλά έχουν στόχο να αποτρέψουμε χειρότερες καταστάσεις, τόνισε ο κ. Αρκουμανέας. Επίσης, σημείωσε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται και σήμερα στην πλατεία των Σερρών για να εντοπιστούν τυχόν θετικά κρούσματα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και κάλεσε όσο το δυνατόν περισσότερους Σερραίους να υποβληθούν σε τεστ. Συνολικά στη χώρα γίνονται καθημερινά περίπου 25.000 τεστ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Προσοχή, ψυχραιμία και πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων συνέστησαν ο κ. Σπυρόπουλος και ο κ. Χρυσάφης, καλώντας τους πολίτες να εξεταστούν, καθώς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου