Wednesday, 24 April, 2024

Σέρρες: Νεκρό το παιδάκι από την έκρηξη στο Δημοτικό σχολείο

Τραγωδία σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, όταν από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του κτιρίου

τραυματίστηκε θανάσιμα ένα παιδί και ελαφρότερα άλλα δύο.
Η έκρηξη προκλήθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ενώ στο σημείο έφτασε άμεσα κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να παραλάβουν τα τραυματισμένα παιδιά και να τα μεταφέρουν στο γενικό νοσοκομείο της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη στο λεβητοστάσιο έγινε την ώρα του διαλείμματος, με συνέπεια κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα να εκσφενδονιστούν σε απόσταση τριάντα μέτρων, να πέσουν πάνω στα παιδιά και να τα τραυματίσουν.
Πηγές αναφέρουν πως το παιδί που έχασε τη ζωή του, είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία- ήταν μαθητής της 6ης δημοτικού-ενώ τα άλλα δυο- τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και βρίσκονται εκτός κινδύνου -είναι μαθητές της 1ης και της 4ης δημοτικού.
Όπως αναφέρει στο protothema.gr μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ο καυστήρας είχε αλλαχθεί φέτος και λειτουργούσε για πρώτη φορά: «Είναι μαθητές του ολοήμερου σχολείου. Ο καυστήρας ήταν εκτός σχολείου, ο οποίος άγνωστο το πώς εξερράγη. Όπως γνωρίζω ο καυστήρας ήταν καινούργιος, φέτος εγκαταστάθηκε και δεν είχε χρησιμοποιηθεί άλλες χρονιές. Τώρα τι έγινε κανένας δεν ξέρει ο χώρος έχει αποκλειστεί, οι γονείς πήραν τα παιδιά τους».

Οργή από γονείς και εκπαιδευτικούς

Σε παλιό καυστήρα σημειώθηκε η έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 11χρονου μαθητή, ο οποίος έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τον τραυματισμό ακόμη δύο. Την οργή τους εκφράζουν παράλληλα και οι γονείς μέσω του ThessToday.gr για τον άδικο χαμό του μαθητή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση του περιστατικού και σύμφωνα με τους αρμόδιους θα αποδοθούν οι ευθύνες. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος των Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνταν στο σχολείο εδώ και καιρό για την αλλαγή στο σύστημα θέρμανσης. «Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του μαθητή. Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους», είπε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι ο άτυχος 11χρονος μαθητής δυστυχώς ήταν ήδη νεκρός όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του, ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση. Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Στο σχολείο βρισκόταν ο εργολάβος του έργου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Σερρών Γιώργος Νυχτοπάτης εξήγησε ότι στο σχολείο «Θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστήρα πετρελαίου σε καυστήρα με γεωθερμία», ενώ θα γίνουν έρευνες για το τι προκάλεσε την έκρηξη του παλιού καυστήρα. «Στο σχολείο βρισκόταν ο εργολάβος του έργου και όχι ο συντηρητής του καυστήρα κατά τις σημερινές εργασίες«, σημείωσε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Η οργή από γονείς

«Μας θυμώνει πολύ το γεγονός ότι φτάσαμε στο 2022 και ακόμη συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα έπρεπε να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες και να μην φτάσουμε σήμερα να θρηνούμε έναν μαθητή», είπε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr ο Θανάσης Κοκονάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας αφού εξέφρασε πρώτα τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του άτυχου μαθητή.

Ανέφερε, μάλιστα ότι πολλές σχολικές αίθουσες βρίσκονται δίπλα σε λεβητοστάσια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών όπως και έγινε με το δημοτικό σχολείο των Σερρών. «Αναρωτιόμαστε πραγματικά τι θα γίνει σε σχολεία που οι τάξεις βρίσκονται δίπλα σε λεβητοστάσια. Το είχαμε επισημάνει και παλαιότερα ως ένα από τα προβλήματα των σχολείων. Θα θρηνήσουμε δηλαδή κι άλλα παιδιά;» διερωτήθηκε ο κ. Κοκονάς.

Οργή και για την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Ακόμη περισσότερο μας θυμώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που αναφέρει ότι θα βρεθεί ο υπεύθυνος. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο που αφήνει χωρίς χρηματοδοτήσεις τα σχολεία και δεν γίνοντα όπως πρέπει οι επιδιορθώσεις και οι εργασίες. Η συντήρηση των σχολείων είναι στην αρμοδιότητα των δήμων αλλά δεν χρηματοδοτεί το υπουργείο», επισήμανε με δυσαρέσκεια ο κ. Κοκονάς.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, με ένα παιδί νεκρό και άλλα δύο τραυματισμένα, αναφέροντας ότι «θα αποδοθούν ευθύνες».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες»… τι να τις κάνουν τις ευθύνες οι γονείς που έστελναν το παιδί τους στο σχολείο για να το παραλάβουν νεκρό… ασύλληπτο όλο το τραγικό γεγονός και ότι κάποιοι θα… ψάξουν να βρουν αν υπάρχουν ευθύνες! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου