Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σήμερα το 4ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride

Το 4ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο, στις 13:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Με το σύνθημα «φύλο, φυλή, ζωή παγιδευμένη η κανονικότητα με αίμα είναι βαμμένη», θα συγκεντρωθούν όσοι θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση, όπως αναφέρεται και στη σχετική προαναγγελία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικότερα «το Αυτόοργανωμένο Thessaloniki Pride είναι ένα εγχείρημα που δεν στοχεύει απλώς στο να είναι ένα πιο ριζοσπαστικό και αδιαμεσολάβητο αντίπαλο δέος του θεσμικού Thessaloniki Pride. Ειδικά όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ξεκάθαρο ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόταγμα της αυτο-οργάνωσης ως μία συνολικότερη κοινωνική πρακτική, πέρα από τον τρόπο διοργάνωσης του Pride. Δρούμε μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις όπου έχουμε όλ@ ίσο λόγο για ό,τι κάνουμε και προσπαθούμε να μην αναπαράγουμε ιεραρχικά μοντέλα ή εθιμικούς κανόνες αλλά να βρίσκουμε κάθε φορά το σημείο τομής των απόψεών μας. Για μας το Pride ήτανε μία εξέγερση ενάντια στην καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η σπίθα των αγώνων για να ζούμε ελεύθερα, και δεν ανεχόμαστε την εμπορευματοποίησή του. Παράλληλα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλαπλές καταπιέσεις και πολλές φορές αλληλοδιαπλέκονται αλλά και ότι υπάρχουν ταυτότητες πιο αόρατες από άλλες. Το αυτοοργανωμένο pride δεν είναι μόνο μία συμβολή στη μάχη για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ απελευθέρωση αλλά και ένας χώρος έκφρασης λόγου και οργάνωσης πράξεων κόντρα σε κάθε μορφή καταπίεσης. Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την πατριαρχία, τους ταξικούς διαχωρισμούς. Ξέρουμε ότι καθένα από μας έχει διαφορετικά βιώματα και με κατανόηση και σεβασμό επιδιώκουμε να σπάμε ακόμα και μέσα μας κατάλοιπα προβληματικών ή και εξουσιαστικών συμπεριφορών. Συνήθως απλώνουμε εκδηλώσεις και workshop στο χρόνο μίας βδομάδας, πριν την πορεία του Pride. Φέτος, λόγω της συγκυρίας με τον ιό, που έφερε μεταξύ άλλων και δυσκολίες στη μεταξύ μας επαφή, αποφασίσαμε να καλέσουμε μόνο την πορεία και μία εκδήλωση μετά από αυτήν. Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, είμαστε εδώ για να δείχνουμε αλληλεγγύη και φροντίδα το ένα στο άλλο. Θα κάνουμε προσπάθεια επίσης να τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να κάνουμε το φετινό Αυτοοργανωμένο Pride όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και συμπεριληπτικό. Η κατάσταση που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη και το να κατεβούμε στο δρόμο είναι αναγκαιότητα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Από τότε μέχρι και σήμερα ακόμη παλεύουμε για μία ελεύθερη ζωή για όλ@. Ξέρουμε πως μία κοινωνία βασισμένη στην πατριαρχία δε θα μας χαρίσει τίποτα αν δεν το κερδίσουμε, ότι κάθε νίκη μας μέχρι τώρα είναι σημαντική και δε θα κάνουμε πίσω. Μπορεί η προσπάθεια του καπιταλισμού να ενσωματώσει και να “εξευγενίσει” τους αγώνες μας να είναι συνεχής αλλά δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, πώς όντως γίνονται οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι παρά τα βήματα που μπορεί να έχουνε γίνει, διακρίσεις σχετικές με τις λοατκια+ταυτότητές μας γίνονται ακόμα και από άτομα/χώρους που προάγουν την ελευθερία. Καταλαβαίνουμε πόσο βαθιά ριζωμένα είναι κάποια στερεότυπα, τα αναγνωρίζουμε πρώτα-πρώτα σε μας τα ίδια. Ωστόσο είναι ευθύνη μας να αμφισβητούμε συνέχεια αυτά που μας ταΐζονται ως “κανονικά”, να αναρωτιόμαστε και να ακούμε υποκείμενα με διαφορετικά βιώματα από μας. Ξέρουμε ότι προερχόμαστε από διαφορετικά υπόβαθρα, έχουμε άλλες ζωές. Κάποι@ από μας έχουν πιο προνομιακές θέσεις, ενώ άλλα όχι. Οι καταπιέσεις είναι πολλαπλές και πολυδιάστατες και είναι σημαντικό, εφόσον έχουμε κοινούς σκοπούς, να μην τις αναπαράγουμε πρωτίστως μεταξύ μας, να ακούμε τα καταπιεσμένα άτομα και να κάνουμε ορατές τις πραγματικές ιστορίες στους κύκλους μας. Η κοινωνική αλλαγή θα πρέπει να περάσει κι από μέσα μας και να στεκόμαστε ως ίσα στη μάχη ενάντια στις καταπιέσεις μας.
Σ Π Α Μ Ε Τ Η Ν Κ Α Ν Ο Ν Ι Κ Ο Τ Η Τ Α Σ Τ Ο Ν Δ Ρ Ο Μ Ο ΣΑΒΒΑΤΟ 27/06 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ 11:00-ΠΟΡΕΙΑ PRIDE 13:30. Μετά την πορεία θα ακολουθήσει συζήτηση στα γρασίδια της φιλοσοφικής *Τόσο στη συγκέντρωση και πορεία, αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις του Pride προτείνεται η σχολαστική τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και η χρήση μάσκας. Όσ@ έχετε δικές σας μάσκες μπορείτε να τις φέρετε. Για τα άτομα που δεν έχουν, θα υπάρχουν μάσκες στο τραπεζάκι του Συντονιστικού στο χώρο της συγκέντρωσης και της συζήτησης μετά, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου